Održana središnja proslava "Dužijance" u Subotici

Kultura
Typography

Središnje slavlja proslave 113. „Dužijance” je održano 13. kolovoza u Subotici.  


Središnje slavlje proslave „Dužijance 2023.” počelo je u crkvi sv. Roka. Ondje je prigodnim obredom župnik mons. dr. Andrija Anišić ispratio i blagoslovio bandaša i bandašicu. Oni su iz te crkve na svečanim zapregama, u pratnji svojih pratitelja te bandaša i bandašica iz Tavankuta, Đurđina, Žednika, Male Bosne, Mirgeša, Sombora pošli u katedralu na misu zahvalnicu, noseći sa sobom „krunu“ napravljenu od žita kao simbol Dužijance.
Euharistijsko slavlje počelo je blagoslovom žitnih klasova koji su pod misom podijeljeni svim sudionicima slavlja kao uspomena na ovogodišnju „Dužijancu” i kao poticaj da u obiteljima, čuvajući taj blagoslovljeni klas, mole Božji blagoslov za sve usjeve. Svečanu misu zahvalnicu u katedrali bazilici Sv. Terezije, s duhovnog aspekta svakako je najvažniji dio proslave „Dužijance”.
Svečano euharistijsko slavlje, središnja zahvalnost Bogu na ovogodišnjim plodovima žetve, predvodio je biskup koadjutor Srijemske biskupije mons. Fabijan Svalina.
Nakon svečanog euharistijskog slavlja, uslijedila je svečana povorka sudionika „Dužijance“ od katedrale do glavnog gradskog trga. Koračajući i pjevajući subotičkim ulicama prema središnjoj svečanoj bini, koja je bila postavljena na platou ispred stupova nekadašnjeg Narodnog kazališta, članovi folklornih društava i skupina bili su praćeni pljeskom građana koji su nazočili vrhuncu ovogodišnje proslave završetka žetelačkih radova.
Slavlje „Dužijance“ završilo je predajom somuna, blagoslovljenog kruha koji su ovogodišnji bandaš Petar Vukmanov Šimokov i bandašica Dunja Šimić, iz Subotice, ponijeli iz crkve i predali ga gradonačelniku Subotice Stevanu Bakiću.

Slavlje "Dužijance" završilo je navečer „Bandašicinim kolom“ na Gradskom trgu. To veselje svečano su otvorili bandaš i bandašica koji su pozvali sve u kolo.

Najveća ljetnja svetkovina bačkih Hrvata

U Subotici su u povodu Dužijance tijekom nekoliko mjeseci organizirane mnogobrojne priredbe s bogatim i raznovrsnim programom. Kao i svake godine "Dužijanca" počinje na blagdan Svetog Marka Evanđeliste, 25. travnja blagoslovom žita i održavanjem mise u crkvi sv. Josipa Radnika u Đurđinu. Obilježavanje dužijance je nastavljeno nizom manifestacija: U dvorištu župe sv. Josipa Radnika u Đurđinu uoči blagdana sv. Ivana Krstitelja (Cvitnjaka) održana je  manifestacija „Priskakanje vatre“,  "Natjecanje u pucanju bičevima". Na njivi pored crkve Svetog Josipa Radnika, u Đurđinu, održano je "Natjecanje risara", jedna od najatraktivnijih manifestacija u okviru Dužijance, a proslave su organizirane i u Mirgešu, Bajmaku, Đurđinu, Maloj Bosni, Tavankutu i Žedniku.

Zahvaljujući Udrugi bunjevačkih Hrvata, "Dužijanca" sada traje cijele godine te je „Dužijanca“ najvažnija  turistička atrakcija grada Subotice. Proslava 113. "Dužijance" zahvaljujući velikom trudu članova Udruge bunjevačkih Hrvata „Dužijanca“ kao organizatora, pamtiće se zbog bogatog višemjesečnog programa na najvišoj razini i što su pokazali da subotički Hrvati imaju znanja i snage organizirati „Dužijancu“ i jasno su pokazali da je „Dužijanca“ najveća ljetna svetkovina  Hrvata na ovim prostorima kao i grada Subotice.