Objavljen 16. svezak Leksikona podunavskih Hrvata – Bunjevaca i Šokaca

Kultura
Typography

Iz tiska je izašao 16. svezak Leksikona podunavskih Hrvata – Bunjevaca i Šokaca. 

 

U ovome svesku, koji obuhvaća završni dio slova M (Malj – Mu) – od članka o oruđu maljica, do naprave muvolovka, na 308 stranica 53 autora napisalo je ukupno 272 priloga, koje prati 8 uputnica i 157 ilustracija. U ovu brojku ulaze i prilozi na koncu sveska (7 članaka i 1 uputnica), kojima se dopunjuju raniji svesci.  

U svesku je obrađen veći broj biografija (204) značajnih osoba iz prošlosti i sadašnjosti bačkih Hrvata. Najviše je priloga o znamenitim i uspješnim osobama iz porodica Mamužić, Marcikić, Marković, Matarić, Matijević, Matković, Merković, Miković, Milanković, Milašin, Milodanović, Mukić i drugih, a među njima su i mnoge plemićke porodice. Svezak sadržava i veći broj toponima (Matarići, Matević, Milkut, Mirgeš, Mironić, Mišićevo, Mlaka, Monoštor, Monoštorlija, Mostonga), jedan broj etnografskih pojmova (maske, mastalundžije, materice, Mikulaš, mladenci i dr.), glasila (Miroljub, Misečna kronika), a ima i opsežnijih makropedijskih priloga (migracije, mirovne konferencije u Parizu).
Potporu izlasku ovoga sveska Leksikona pružili su Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske, Ministarstvo kulture i informiranja Republike Srbije, Pokrajinsko tajništvo za kulturu, javno informiranje i odnose s vjerskim zajednicama, Pokrajinsko tajništvo za obrazovanje, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice, te Grad Subotica. Svezak se može kupiti u subotičkoj knjižari Limbus na Korzou ili pribaviti izravno od nakladnika, a elektroničko izdanje u pdf formatu uskoro će se moći preuzeti s internetske stranice Hrvatskog akademskog društva.