Intervju: Mirko Paulić, predsjednik HKD ,,Dr. Nikola Dogan" iz Hrtkovaca

Kultura
Typography

Boljitak za hrvatsku zajednicu u Srbiji možemo očekivati samo u većem angažovanju pojedinaca ali i još većoj potpori zvaničnih institucija. Jedni bez drugih ne možemo. To je jako težak put 

Predstavite nam HKD ,,Dr. Nikola Dogan"? Koji vam je bio prvotni cilj osnutka?
HKD Dr. Nikola Dogan- Hrtkovci , osnovano je 13.12. 2022. u Hrtkovcima. Ime je dobilo po svećeniku i velikom humanisti doktoru Nikoli Doganu koji je bio rodom iz Hrtkovaca. Sedište društva je u Hrtkovcima u župskom domu. Osnovano je sa željom za očuvanjem kulturne baštine i identiteta hrvatske zajednice u tri srijemska sela, a to su Hrtkovci, Nikinci i Platičevo.
Prvobitni cilj društva je okupiti zajednicu na jednom mjestu, u želji da svako ko želi i smatra da je važno očuvati tradiciju da svoj doprinos u realizaciji tog cilja.  Važno je i da buduće generacije nastave istim putem kojim je krenulo naše društvo.

U narednom periodu koji su vam projekti koje želite realizirati?                                                                                                                              U budućem periodu želimo konkurisati na svim natječajima. Na početku smo osnutka i trebamo izgraditi čvrste temelje, za koje su nam potrebna velika sredstva. Nadam se da ćemo uspeti doći do potrebnih sredstava, i svesni smo da to nije lako.

Kako vidite budućnost HKD ,,Dr. Nikola Dogan"
Budućnost HKD Dr.Nikola Dogan vidim u što većem angažovanju zajednice ka očuvanju tradicije i kulture bez odustajanja od tog puta. U saradnji sa svim bliskim udrugama, nadam se i pomoći institucija hrvatske zajednice, kao i matice, Republike Hrvatske. Svaka pomoć i savjet su uvijek dobrodošli.

Kako bi ocijenili suradnju između pripadnika hrvatske zajednice, udruga u Srbiji?
Stvaraju se kontakti, mi ipak na samom  početku, ali mogu reći da su na zadovoljavajućem nivou, sobzirom na teške uslove rada udruga. Postoji spremnost suradnje, zadovoljan sam i velikom podrškom udruga sa višegodišnjim postojanjem.

Kako su Hrvati organizirani u Nikincima? Imaju li potporu hrvatskih institucija?
Hrvati u ova tri mjesta su uglavnom organizirani preko župske zajednice, točnije povezani preko crkve. A sada pokušavamo isto tako uz pomoć župskih zajednica u mjestima uspješno organiziramo udrugu.

Zanima nas koja je Vaša ocjena trenutnog položaja Hrvata u Srijemu i u cjelini u Srbiji? Što po Vama trebaju mijenjati?
I dalje se može reći da je položaj Hrvata u Srijemu, jedan od najtežih u cijeloj zajednici. Svi znamo da je hrvatska zajednica u srijemu tjekom sukoba u bivšoj Jugoslaviji prošla najteže. Ali sada ne bih navodio niti jedan  pojedinačan slučaj, s bilo ih je mnogo.

Što biste poručili pripadnicima hrvatske zajednice u Srbiji?
Poručio bi im da budu to što jesu. Nije lako ali ne treba se plašiti, stideti niti ćutati, nego  slobodno čuvati svoje postojanje, identitet i tradiciju. Isto tako želim da kažem da se obrate svim institucijama hrvatske zajednice, jer one služe za to, kada god im je potrebna potpora i pomoć. A svim udruga želim što uspešniji rad.
Razgovaro: Z Ifković