Održano XXVII. po redu Šokačko prelo u Beregu

Kultura
Typography

Hrvatsko kulturno-prosvjetno društvo „Silvije Strahimir Kranjčević“ (HKPD) iz Berega organizirao je 15. veljače XXVII. po redu Šokačko prelo. Bila je to večer puna pjesme i veselih divana u odličnoj atmosferi do jutarnjih sati u subotu 15. veljače 2020. u Beregu.  

Organizator ovog Prela, HKPD „Silvije Strahimir Kranjčević“ iz Berega pozvao je u goste dugogodišnje prijatelje iz KUD ''Branimir"  iz Bošnjaka. 

Nazočnima se obratio zastupnik u Skupštini Republike Srbije i predsjednik DSHVa Tomislav Žigmanov i predsjednik HKPD Silvije Strahimir Kranjčević Milorad Stojnić. 
Goste su zabavljali  TS Čokanj iz Našica.
Hrvatsko kulturno-prosvjetno društvo „Silvije Strahimir Kranjčević“ je hrvatska kulturna udruga iz Berega (Bačkog Brega). Najstarije je aktivno hrvatsko društvo u bačkom Podunavlju.Na skupštini Društva 25. I. 2004. društvu je vraćen hrvatski predznak i u naziv je dodano ime Strahimir, te od onda nosi ime Hrvatsko kulturno-prosvetno društvo "Silvije Strahimir Kranjčević".
Društvo tradicionalno organizira "Šokačko prelo", u spomen na najpoznatijega bereškog glazbenika Mike Ivoševa priređuje godišnji Festival tamburaških orkestara "Mikini dani" od 1998. kada je i podignuta ljetna pozornica i spomenik Miki Ivoševu u prirodnoj veličin. Društvo je 2004. postavilo spomen-ploču na rodnu kuću pjesnika Ante Jakšića. Monografija Društva izdana je 2005.godine
 J.D.
Powered by WordPress.