18. po redu Dužijanca u Lemešu

Kultura
Typography

Hrvatsko-bunjevačko kulturno-umjetničko društvo (HBKUD) „Lemeš“ iz Lemeša organiziralo je  18. po redu Dužijancu. U nedjelju 14. srpnja svetom misom u crkvi Rođenje Blažene djevice Marije i ophodnjom sela fijakerima je završena Dužijanca u Lemešu.   

Dužijancu u Lemešu 11. srpnja otvorena je jednodnevnom likovnom kolonijom u čijem radu su sudjelovali slikari članovi HLU Croart iz Subotice. Kulturno unjetnički program  održaao se u subotu 13. srpnja u Doma kulture u kom su nastupili članovi dramske i folkolrne skupine HBKUD „Lemeš, ženska klapa „Certisssa“ iz Đakova, Gradski KUD iz Sombora“, „Musica viva“ Lemeš i KUD „Nemet Laszlo“ Lemeš.

 Predsjednica Hrvatskog nacionalnog vijeća u Republici Srbiji Jasna Vojnić koja je nazočila na Dužijanci u Lemešu izjavila je:
“Izuzetno je važna prisutnost i podrška i u manjim sredinama u kojima žive Hrvati. Pogotovo ako je tamošnja zajednica ranjena, a postoje veliki napori pojedinaca da se tradicija i običaji očuvaju. Svaki trud u takvim okolnostima Hrvatsko nacionalno vijeće prepoznaje i uzima si za zadaću pružiti veću potporu i sigurnost da ovakva mjesta nisu prepuštena gubitku identiteta i zaboravu.” 
HBKUD „Lemeš“ je osnovan 1999. godine. U Društvu djeluju sekcije: Literarna sekcija, Dramska sekcija , Glazbena sekcija, Folklorna sekcija, a organiziraju i manifestacije Marin bal, Godišnji koncert društva i blagoslov mladog žita, koncert u susret Božiću.
 
Powered by WordPress.