Bereg: Znanstveni kolokvij „Bereg – 700 godina kontinuiteta.“, 26. po redu manifestacija „Mikini dani“

Kultura
Typography

Bereg se prvi put spominje u izvorima 1319. godine. Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata organizirao je 27. srpnja LX. znanstveni kolokvij na temu „Bereg – 700 godina kontinuiteta, 1319.-1719.“. Kolokvij je održan u „Šokačkoj kući“ u Beregu, a predavanje je održao master povijesti prof. Vladimir Nimčević iz Subotice. Idućeg dana su održani 26. po redu "Mikini Dani".

 

Idućega dana, 28. srpnja Hrvatsko kulturno-povijesno društvo HKPD  „Silvije Strahimir Kranjčević“ iz Berega organiziralo je 26. po redu tradicionalnu manifestaciju „Mikini dani“. Ta manifestacija nazvana je po Nikoli-Miki Ivoševu Kuzminom (1901.-1959.), bereškom glabeniku. U programu 26. po redu manifestacije „Mikini dani“. prikazana je baštine kojom se Berešci ponose, a održana je na ljetnoj pozornici u kom su uz domaćina nastipili gosti: KUD Cret iz Creta Bizovačkog, KUD Zagorci Beljevina, KUD Perkovci-Stari Perkovci, HKPD Vladimir Nazor Sombor, Baranjci-Gajić.
 
Hrvatsko kulturno-prosvjetno društvo „Silvije Strahimir Kranjčević“ je hrvatska udruga iz Berega (Bačkog Brega). Najstarije je aktivno hrvatsko društvo u bačkom Podunavlju. Na skupštini Društva 25. I. 2004. društvu je vraćen hrvatski predznak i u naziv je dodano ime Strahimir, te od onda nosi ime Hrvatsko kulturno-prosvetno društvo "Silvije Strahimir Kranjčević"
Korijen HKPDa „Silvije Strahimir Kranjčević“ je KUD "Seljačka sloga" (mjesna organizacijaHrvatske seljačke sloge) osnovane 1927. godine. Neposredni je pravni sljednik poslijeratnog Hrvatskog kulturnog društva iz Berega. 
Društvo je vlasnik „Šokačke kuće“, koja na 250 metara četvornih služi za prezentaciju tradicijske kulture bereških Hrvata, njihovoga nekadašnjeg svakodnevnog načina života i predmeta koje su koristili. Tradicionalno organizira "Šokačko prelo", u spomen na najpoznatijega bereškog glazbenika Mike Ivoševa priređuje godišnji Festival tamburaških orkestara "Mikini dani" od 1998. kada je i podignuta ljetna pozornica i spomenik Miki Ivoševu u prirodnoj veličini. Društvo je 2004. postavilo spomen-ploču na rodnu kuću pjesnika Ante Jakšića.
N.R.
 
Powered by WordPress.