Dužijanca 2019: Stipan Kujundžić i Ruža Juhas pobjednici Natjecanja risara

Kultura
Typography

Na njivi pored crkve Svetog Josipa Radnika, u Đurđinu, 13. srpnja održalo se pedest prvo po redu "Natjecanje risara", jedna od najatraktivnijih manifestacija u okviru "Dužijance", tradicionalne svetkovine koja se organizira povodom završetka žetve i zahvalnosti Bogu na novom žitu.   

Natjecalo se 28 risarskih parova iz Subotice, AP Vojvodine, i Mađarske, a pobjedici su ove godine Stipan Kujundžić i Ruža Juhas. Risari su se na njivi okupili u šest sati, a poslije pletenja užadi i dočeka gostiju koji su na njivu stigli na karucama, uslijedila je smotra risara i risarski doručak. Osim takmičenja, organizatori su u sadržaju prikazali košenje žita na starim kosačicama, natjecanje u kuhanju tarane.
„Nekako se vraćamo u prošlosti. Čitava manifestacija je vrlo važna simbolika koju treba sačuvati kao i sve žetvene svečanosti. Potrebno im je dati novu dimenziju turističkih atrakcija koje bi izazvale veliko zanimanje turista iz Hrvatske “, istakao  je Gordan Bakota, veleposlanik Republike Hrvatske u Srbiji.
„ Pokušavamo da ovim takmičenjem risara sačuvamo sve ono što je vezano za ris, za Dužijancu i da mladim, koji će nastaviti tradiciju, pokažemo kako se to nekada radilo“ naglasio je Marinko Piuković,  direktor Udruge bunjevačkih Hrvata „Dužijanca“.
„Želimo da ovom manifestacijom, koja je 51. po redu, počastimo svoje pradidove koji su na ovaj način, koji mi danas pokazujemo, zarađivali kruh svagdašnji za sebe i svoju obitelj“ rekao je mons. dr Andrija Anišić, predsjednik Udruge bunjevačkih Hrvata „Dužijanca.
Organizator „Natjecanja risara 2019.“ je Udruga bunjevačkih Hrvata „Dužijanca“ iz Subotice.
 J.D.
 
Powered by WordPress.