Redoviti radni susret predstavnika hrvatskih udruga iz kulture u Republici Srbiji

Kultura
Typography

Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata u suradnji s Hrvatskim nacionalnim vijećem priredio je redoviti radni susret s predstavnicima hrvatskih kulturnih udruga koji je održan u Novom Slankamenu, u subotu, 29. lipnja 2019. Domaćin susreta u Novom Slankamenu je bio HKPD “Stjepan Radić”.   

Hrvatsko kulturno-prosvjetnogdruštvo „Stjepan Radić“ (HKPD) iz Novog Slankamena je prkosilo vremenu. HKPD "Stjepan Radić" iz Novog Slankamena je najstarija hrvatska kulturna udruga u Vojvodini, osnovano je 1902. Sjedište mu se nalazi u zgradi Hrvatskog doma.

Tema susreta s predstavnicima hrvatskih kulturnih udruga: „ Amaterizam danas - izazovi manjinskog amaterizma“.
Član HNVa zadužen za kulturu Darko Sarić Lukendić predstavio je činjenice pred kojima se nalaze hrvatske udruge u Republici Srbiji, na osnovu obilaska udruga i analize sačinjene na temelju podataka iz upitnika kojeg su udruge popunile. Istraživač kulturnog razvitka Miroslav Keveždi je govorio o amaterizmu u kulturi Vojvodine - problemima i rješenjima, dio je to njegova istraživanja, a dao je primjere amaterizma u Europi gdje se sve više usvaja pristup voluntarizma ili sudjelovanja u kulturi. 
Dr. sc. Milan Bošnjak, savjetnik s posebnim položajem za pitanja hrvatske nacionalne manjine u inozemstvu iz Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske, govorio je o potpori Ureda, očuvanju i razvoju kulturnog identiteta Hrvata u Republici Srbi.
Nazočinima na susretima se obratio veleposlanik Republike Hrvatske u Beogradu Gordan Bakota, ravnatelj Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata Tomislav Žigmanov i predsjednica Hrvatskog nacionalnog vijeća u Srbiji Jasna Vojnić, 
 
Powered by WordPress.