Prva Smotra hrvatskog filma u Beogradu

Kultura
Typography

Smotru hrvatskog filma 21. lipnja usvečano je otvorila opunomoćeni ministar u Veleposlanstvu Republike Hrvatske u Republici Srbiji, gospođa Davorka Velecki Čičak, istakavši da joj je ,,veoma drago da će publika u Srbiji biti u prilici vidjeti neke od najboljih nagrađenih hrvatskih filmova'', te da je ,,od posebne važnosti što se Smotra održava povodom Dana državnosti Republike Hrvatske''.   

Prisutnoj publici obratili su se i g. Stipe Ercegović, predsjednik Zajednice Hrvata Beograda ,,Tin Ujević'' i umjetnički direktor Smotre, koji je naglasio značaj kulturne i historijske baštine znamenitih Hrvata koji su radili i stvarali na tlu Srbije, kao i dr Ivana Kronja, selektor i koordinator Smotre, koja je predstavila program.
Čast da otvori prvu Smotru Hrvatskog filma u Beogradu pripala je uvjerljivoj drami Mali Antonija Nuića, sa izvanrednim Franjom i Vitom Dijakom u glavnim rolama.
Smotra je na samom početku uključila i omaž slavnim avangardistima jugoslavenskog perioda, Dušanu Makavejevu i Mihovilu Pansiniju.
Drugog dana SHF 2019 publika je uživala u svjetski uspješnim animacijama Ježeva kućica Eve Cvijanović i Biciklisti Veljka Popovića, te eksperimentalnom 3. rujna 2015 Sare Jurinčić.
SHF 2019 drugog i trećeg dana prikazala je Retrospektivu Igora Bezinovića, mlađeg autora dokumentarnog i eksperimentalnog usmjerenja višestruko nagrađenog u Hrvatskoj i inozemstvu, uključivši njegov cjelovečernji igrani Kratki izlet (2017), po motivima ,,romana u trapericama'' Antuna Šoljana iz 1965.
 
U nedjelju, 23. lipnja, uprkos velikom nevremenu, Smotra je uspješno završena projekcijom etnografskih filmova Igora Bezinovića, koji se sa ko-autoricom Kartolina Ivanom Pipal poklonio publici. U 20h uslijedili su kratki igrani Bila soba Mladena Stanića i Marica Judite Gamulin.
Kao film zatvaranja u 21h prikazana je intrigantna i višeslojna Lada Kamenski Sare Hribar i Marka Šantića. Svi igrani filmovi na Smotri bili su i dobitnici nagrada na festivalu u Puli.
Stipe Ercegović
 
Powered by WordPress.