Noć muzeja 2019. u hrvatskim ustanovama, udrugama iz Subotice

Kultura
Typography

Subotica, 18 svibanj- Noć muzeja predstavlja jedinstven kulturni spektakl u više od 120 gradova širom svijeta, u kojem su sudjelovale i hrvatske ustanove, udruge iz kulture iz Subotice: Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata, HKC "Bunjevačko kolo" iz Subotice,  Galerija Prve kolonije naive u tehnici slame i Hrvatsko kulturno prosvjetno društvo „Matija Gubec“ iz Tavankuta, i HLU CroArt, koje su  priredile program za Noć muzeja 2019.   

 

Noć muzeja 2019“: Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
U Zavodu za kulturu vojvođanskih Hrvata posjetitelji su mogli vidjeti izložbu pod naslovom „Što smo vam to napravili?“ koja je upriličena u povodu desetogodišnjice rada Zavoda. 
U okviru izložbe su prikazana najuspješnija vizualna ostvarenja izdanja, nagrada, programa i kalendara čiji je autor redoviti profesor na Akademiji umjetnosti u Novom Sadu Darko Vuković. 
 
 „Noć muzeja 2019“: HKC „Bunjevačko kolo“iz Subotice
HKC “Bunjevačko kolo“ iz Subotice je priredio program za „Noć muzeja 2019.“, koje je održan 18. svibnja u Centru. Za ovu prigodu posjetitelji su mogli vidjeti postavku „Bunjevačke sobe“,, što možete pogledati nahttps://youtu.be/SvfI2kntxpI nastup folklornog odjela HKC „Bunjevačko kolo“, Izložbu tadicijske bunjevačke nošnje “Od ugaćnjaka do midera“,  i likovnu izložbu slikara HKC „Bunjevačko kolo“  
„Bunjevačka soba“ je etno postavka nekadašnje sobe Hrvata Bunjevaca. Od 2008.g u Subotici nema muzejske postavke „Bunjevačke sobe“ i na Dan muzeja 2016.g ona je svečano otvorena u prostorijama HKC “Bunjevačko kolo“. Soba prikazuje nekadašnji život kroz originalni namještaj, šling i autentičan eksterijer.
 
„Noć muzeja 2019“: HKPD Matija Gubec i Galerija Prve kolonije naive u tehnici slame
Galerija Prve kolonije naive u tehnici slame i Hrvatsko kulturno prosvjetno društvo „Matija Gubec“ iz Tavankuta  prirediri su program za „Noć muzeja 2019.“, koji su održani 18. svibnja u Galeriji Prve kolonije naive u tehnici slame u Donjem Tavankutu i na Etno salašu Balažević.
U Galeriji Prve kolonije naive u tehnici slame je priređena izložba slika, kruna i perlica od slame Jozefine Skenderović, što možete pogledati ovdje https://youtu.be/2UnUrUQ-Hkcu u video snimki.
Program za „Noć muzeja 2019“ završen je folklornim programom na ljetnjoj pozornici na Etno salašu Balažević u kom su nastupili KUD Mihovljani iz Mihovljana i članovi folklorne skupine HKPD Matija Gubec koji su izveli Splet bunjevački igara,  što možete pogledati ovdje https://youtu.be/iG3PS3rbZdou u video snimki.
Noć muzeja 2019“: HLU CroArt" iz Subotice
HLU CroArt" iz Subotice je ove godine za "Noć muzeja" priredio dvije izložbe: "Izložba djela nastalih na VIII. sazivu umjetničke kolonije Stipan Šabić 2018" koja je postavljena u galeriji Otvorenog sveučilišta u Subotici, što možete pogledati ovdje na https://youtu.be/beGOPtQ2ygE i "Izložba slika članova HLU CroArt-a" u kafeu Woodstock Pub.
Osmi saziv Umjetničke kolonije „Stipan Šabić“ okupio je dvanaest akademskih slikara, a to su: Ernő Palkó iz Rumunjske, Zvezdana Jembrih, Ana Jakić Divković, Ana Divković i Nina Horvat iz Hrvatske, Jakov Bararon iz Austrije, Ankica Karačić iz Njemačke, Mustafa Faljić, Enis-Bato Hasandžiković i Almedina Cifrić iz Bosne i Hercegovine te Ana Fafulić i Larisa Đurić iz Srbije. Iako nisu bili prisutni, svoje su radove poslali Dubravko Mokrović i Ivica Mareković iz Hrvatske i Andrea Balló iz Mađarske.
 I.Z.
Powered by WordPress.