Kolumne

Kolumne mrežne stranice Hrvatske novine - vijesti

 • Naslovnica
  Naslovnica This is where you can find all the blog posts throughout the site.
 • Kategorije
  Kategorije Displays a list of categories from this blog.
 • Oznake
  Oznake Displays a list of tags that have been used in the blog.
 • Blogeri
  Blogeri Search for your favorite blogger from this site.
 • Blogovi tima
  Blogovi tima Find your favorite team blogs here.
 • Login
  Prijava Login form

Visti s klupice...

Posted by on in Nije kategorizirano
 • Font size: Larger Smaller
 • Hitova: 970
 • Pretplata na ovaj zapis
 • Ispis

Eto, ja se danas nabiciglovo borme. Sam sebi čestitam što sam izabro baš biciglu za ić u varoš! 

Da ste samo vidli, čeljadi, te gužve i te zamumuljancije! Ta to skroz nije normalno. Oma ode u Crvenim selu nastavili opravljat put što ga pravidu još od litos, pa metnedu nike priprike, pa nika svitla što se palidu i gasidu kako ko oće, kugod da imade jedan što pritiska puceta i počesto se zbuni, pa triba čekat. Svit u limuzinama bisan i trumbete samo trubidu. Sve me uši bole.   

        

 

Naišo sam u varoši i na bać Grgu. Šta će čovik, izašo malo na klupicu odmorit. Još je lip dan pa se malo prid podne mož posidit. Kažem: „Faljnis bać Grgo! Odmarate malo?“ On se nasmijo pa skinijo njegov zelen šešir i veli: „Odmaram da. Jevo pripeklo pa izašo izluftirat se i vidit svita“. Ja mu ispripovido o gužvi, a on će srdito: „Ta izijo i ko ji! To pravidu već misecima, još kad sam ja išo na salaš vidit jel mi Bankut sazrijo i jel ga mož kosit. I onda je bilo niki barikada. Ta Braniša moj, pravo kast da su nam dali dvi mišalice za beton, cementa i šljunka i dvoje taljičke ja i ti bi to već davno opravili, a ovi se otežedu već kugod gladni ić u polje.“ Hm, dobro i kaže čovik! Šta jest, jest. 

Nike godine je kod nas u Ivković šoru naš Antuš, šorošanin opravijo dvi duži puta u njegov salaš za dva tri dana mobe, a ovi varoščani nisu vridni ni to dvajst trist meteri s dvi strane opravit. No, strpljen spašen, što kažu. Biće nikako. „Cigurno se nisu dobro nadilili“, veli mi bać Grgo, „nemoj bit taki nesvaćen čovik. Ta ne iđe to tako lako. Prvo se morade izgustirat di i kako. Pondak se morade opravit tlocrt. Al vraga! To morade bit natičaj pa ko dobije da je izabrat za poso, taj crta. Pondak ko će poso uradit, opet natičaj. Ko dade najbolje uslove, taj dobije da radi“. Al kako se do tog dođe to vam ne bi smijo baš ni trukovat. Zato se ondak to tako zdravo otegne kandar. 

Gustiram ja da je to tako svudan, ko se kako podili a ko je blizo vatre taj borme malkoc bolje ugrije ruke, ne mora ji ni zdravo žuljat. Izdođe kugod što mi baćo pripovido još posli onog rata kad se u selu dilila nika pomoć a zvala se „Urna“ i dolazila čak iz Amerike. Kod nas u selu bilo dva na vlasti u odboru. Stigla ta urna za siročad a nji dva vele jedan drugim: „Pa i ja nemadem živog baću i nanu, a nemadeš ni ti pa ćemo mi to zajednički podilit“. Divanijo je svit da su njeve gospoje posli po godine imale ruva naprodaj na stareškoj peci. 

Tako vam i dan danas kandar iđe. Svako prvo svoj buđelar gladi. 

opširnije u Hrvatskim novinama u pdf i tiskanom izdanju broj 38 strana 9

0

Comments