Kolumne

Kolumne mrežne stranice Hrvatske novine - vijesti

 • Naslovnica
  Naslovnica This is where you can find all the blog posts throughout the site.
 • Kategorije
  Kategorije Displays a list of categories from this blog.
 • Oznake
  Oznake Displays a list of tags that have been used in the blog.
 • Blogeri
  Blogeri Search for your favorite blogger from this site.
 • Blogovi tima
  Blogovi tima Find your favorite team blogs here.
 • Login
  Prijava Login form

Tvoj teret me ojačao

Posted by on in Nije kategorizirano
 • Font size: Larger Smaller
 • Hitova: 698
 • Pretplata na ovaj zapis
 • Ispis

Piše: Sestra Augustina Barišić, 

Slijedimo život u dobroj namjeri. Imajmo zdrave odnose prema svemu što nam se nameće u životu. Imajmo zdrav pogled na život. Budimo glas mira u sebi, okolini, obitelji pa i u svijetu     

 

                      

 

Poštovani čitatelju, sljedeća priča želi reći, kako jedan zlobni čovjek može uništiti život i onemogućiti rast i razvoj onoga što Bog dade da živi i raste, pa makar to u ovom slučaju bila i biljka. No, nažalost u mnogim situacijama života na mjestu biljke na ovoj zemlji živi i raste i čovjek. Suprotno tome, dobar, miran, dobronamjeran čovjek uvijek u svom „tobolcu“ nosi i sije ljubav i blagoslov. Poslušajmo! 

Neki nedobronamjeran čovjek prolazeći pustinjskom oazom vidio je malu palmu i, da joj oteža život i napakosti, u njezin je vrh stavio tešku olovnu kuglu koju je čovjek nosio u svom spremniku. Tek slabašna mala palma prignula se k zemlji, ali teške olovne kugle se nije mogla riješiti. Odlučila je stoga živjeti s tim teretom. Borila se i pružala korijenje dublje u zemlju da bi grane što brže jačale i da bi, rastući, dizale tešku kuglu u vis. Nakon nekoliko godina zlobni se čovjek ponovo vratio na „mjesto zločina“. Njegov nemir ga vratio oazi gdje prebiva mir. Tražio je svoju žrtvu, malu palmu s olovnom kuglom. Nakon dužeg traganja za žrtvom i kržljavom palmom, posustao je i krenuo natrag. Međutim, kao da je čuo glas iz pustinje: 

„Čovječe, baci svoj pogled na najveću i najjaču palmu među palmama koja te gleda ponosno s visine. Znaj i zapamti čovječe, zahvaljujući tebi postala sam velika. Tvoj teret me ojačao!“ 

Iznenadio se čovjek i tragom nestao iz života palme.

Čitatelju dragi, teška priča a još snažnija poruka. Stoga, slijedimo život u dobroj namjeri. Imajmo zdrave odnose prema svemu što nam se nameće u životu. Imajmo zdrav pogled na život. Budimo glas mira u sebi, okolini, obitelji pa i u svijetu. Vjerujem da svaka zdrava osoba želi biti osoba koja liječi, potiče na dobro i pomaže. Pa, što nam onda priječi da tu akciju upravo sada ne započnemo. Sada? Gdje? Mislim kako je za ovaj projekt plodno tlo u obitelji, sredini, na radnom mjestu pa i u svijetu! Ali? Uvijek postoji onaj veliki, ali. Međutim, nikad nije kasno krenuti u borbu za mir, dostojanstvo, zdravu komunikaciju, praštanje, darivanje i ljubav. 

A da je uistinu to moguće, primjer nam daje i sam Isus koji računa na tvoju i moju spremnost, baš kao što je računao i na svoje učenike dok ih je pozivao i osvajao. Tako u prispodobi koju u Pismu donosi Matej 10, 37 42, ono, kada Isus poziva učenike i osvaja ih. A oni, čuvši kako ih poziva sve ostavljaju i slijede ga. Doista, vjerujte mi, samo Božja riječ ima tu moć. 

Stoga poštovani čitatelju, a što to nama priječi osluškivati Božju Riječ da bismo ga slijedili? 

Da bismo uistinu osluškivali i činili, netko je lijepo rekao, kako je važno u životu biti budan, dobronamjeran, iskren, živjeti život svakim danom, ali i djelovati i raditi na području osobnosti s razumijevanjem i svjesno kako nas naše srce i razum ne bi spriječili u hodu prema Bogu i ljepoti koju nam daruje u svakom trenutku osobnog zalaganja. 

Ah, istina je. Imamo mi i u sebi i oko nas „unutarnjih i vanjskih“ neprijatelja.  Naš neprijatelj je često i razum koji traži objašnjenje za sve što se događa. Pa naše srce, često traži razloge! Međutim, kako bilo da bilo, ali, vjerujte mi, isplati se biti dobar čovjek. A da bismo postigli dobrotu i mir moramo ponuditi taj mir i živjeti ga u dobronamjernosti. Napajati se istinom i biti miroljubiva osoba. Nije potrebno nametati svoj ego koji je ponekad i povrijeđen od nekoga ili nečim, kako bi imali razlog pokrenuti konfrontacije i sukobe s drugima. Pokušajmo svojom prisutnošću biti ljubav a ne da nam ego predvodi naše riječi i djela. Tim više, nastojmo da naš mir bude permanentno stanje u životu, jer i Krist je s ljubavlju uzeo križ i ponio ga da bi spasio svijet. Od tada križ nije besmisleni teret, nego sretno sredstvo spasenja i pouzdan putokaz do uskrsnuća. 

Stoga i za kraj našeg druženja, preporučam svima nama, budimo svjesni i odlučni u svakom trenutku slušati zov ljubavi i dobrote kroz trajno opraštanje! Budimo dobronamjerni. Radimo pošteno i iskreno. Uvijek činimo dobro baš onako kako i mi želimo da nama drugi čine.

 

Opširnije u mjesečniku Hrvatske novine u pdf i tiskanom izdanju broj 45 strana 9

 

0

Comments