Zlatko Ifković

Kolumne mrežne stranice Hrvatske novine - vijesti

 • Naslovnica
  Naslovnica This is where you can find all the blog posts throughout the site.
 • Kategorije
  Kategorije Displays a list of categories from this blog.
 • Oznake
  Oznake Displays a list of tags that have been used in the blog.
 • Blogeri
  Blogeri Search for your favorite blogger from this site.
 • Blogovi tima
  Blogovi tima Find your favorite team blogs here.
 • Login
  Prijava Login form

Nagradu za najbolju kratku priču „Preprekova jesen“ Ivanu Gaćini za pripovijetku „Breme svijeta”

Posted by on in Nije kategorizirano
 • Font size: Larger Smaller
 • Hitova: 764
 • Pretplata na ovaj zapis
 • Ispis

Ove se, 2019. godine, na četvrti po redu natječaj za kratku priču na hrvatskom jeziku, u organizaciji Hrvatskog kulturno-umjetičko-prosvjetnog društva „Stanislav Preprek“, prijavilo sedamnaest autorica i autora.   

 

Neki od njih poslali su po dvije ili tri pripovijetke, tako da je posao Žirija – koji je radio u sastavu velečasni Marko Kljajić, književnik, Ana Marija Kaluđerović, voditeljica Književnog kluba HKUPD „Stanislav Preprek“ i dr Dragana V. Todoreskov, književna kritičarka i urednica Zbornika Preprekova jesen 2019 – bio zahtjevan i složen. Na posljednjoj sjednici Žirija, održanoj 18. rujna 2019. godine, odlučeno je da prva nagrada bude dodijeljena Ivanu Gaćini, književniku iz Zadra, za pripovijetku Breme svijeta, druga nagrada Ivu Mijatoviću, književniku iz  Gradišta kod Županje, za priču Skloni se, tata, nije to više za tebe, a treća Stjepanu Crniću, autoru iz Zagreba, za priču Smreka. Nagrade će biti uručene na manifestaciji Preprekova jesen, koja se već četiri godine zaredom održava u Novom Sadu, u listopadu ove godine-

Ivan Gaćina piše fantazmagiričnu pripovijetku u prvom licu u kojoj se odvija susret između glavnog junaka i njegovog čukundjeda. Oni obavljaju simboličnu razmjenu „bremena svijeta“, koje mlađi protagonist preuzima na sebe. Tražeći odgovore na složena pitanja o smislu i podrijetlu života, junak se, za razliku od površne zajednice čiji je dio, odlučuje za teži put, za „breme“ spoznaje. Pripovijedajući jednostavno, no sugestivno i ubjedljivo, Ivan Gaćina oko središnjeg motiva gradi toplu atmosferu čime zavrijeđuje čitalačku naklonost.  

Sastavljena od nekoliko motiva, pripovijetka Skloni se, tata, nije to više za tebe bavi se i odnosom starije i mlađe generacije, unutarobiteljskim emocijama, te nastavljanjem tradicije. Ideja o obiteljskoj slozi i ljubavi, prikazana najprije kroz sjećanje na baku, dobiva na intenzitetu tijekom radnje, da bi kulminirala u završnoj sceni koja prikazuje skladnu vezu oca i sina. Snoviđenje koje doživljava glavni junak u znaku je potvrde njegovog vjerovanja, a sretan kraj jeste osebujna nagrada za takvu vjeru i život u tradicionalnim okvirima.

Pisana u bajkovitoj atmosferi, Smreka autora Stjepana Crnića bavi se demonstracijom čovjekove moći nad prirodom. Glavna junakinja je smreka, drvo koje biva posječeno i bačeno nakon uporabe, a njezina patnja i posljednji trenuci djeluju snažno na čitatelje. U pozadini ove emotivne priče jesu i motivi prijateljstva, povjerenja, ljubavi. Stjepan Crnić se kao pripovjedač često okreće temama vezanim za biljke – stabla, cvijeće i dr., podsjećajući nas da su i one živa bića i dio naše zemaljske obitelji.  

U širi izbor ušle su još i pripovijetke Zelji, kako dragi Bog dâ Vesne Andrejić Mišković, Zarobljenici modernog vremena Aranke Kiš i Lica u tami Mirjane Kiževski. Dok se junakinja Vesne Andrejić Mišković duhovito bavi obiteljskom problematikom, Zarobljenici modernog vremena je priča o ljubavi koja se događa u srednjim godinama, a nastoji se „prilagoditi“ vanjskim uvjetima. Lica u tami Mirjane Kiževski pobraja teme ljubavi, osame, kao i umjetničke inspiracije, a autorica ubjedljivo vodi čitatelje u unutarnji svijet glavnoga junaka.

 

U Novom Sadu, 18. rujna 2019.

Žiri u sastavu:

Marko Kljajić, književnik i svećenik

Ana Marija Kaluđerović, voditeljica Književnog kluba HKUPD „Stanislav Preprek“

Dr Dragana V. Todoreskov, književna kritičarka (predsjednica Žirija).

 

0

Comments