Kolumne

Kolumne mrežne stranice Hrvatske novine - vijesti

 • Naslovnica
  Naslovnica This is where you can find all the blog posts throughout the site.
 • Kategorije
  Kategorije Displays a list of categories from this blog.
 • Oznake
  Oznake Displays a list of tags that have been used in the blog.
 • Blogeri
  Blogeri Search for your favorite blogger from this site.
 • Blogovi tima
  Blogovi tima Find your favorite team blogs here.
 • Login
  Prijava Login form

Opsjednuće i posjednuće

Posted by on in Nije kategorizirano
 • Font size: Larger Smaller
 • Hitova: 1346
 • Pretplata na ovaj zapis
 • Ispis

Neka vam ovaj članak bude na poticaj da si posvijestite da grijeh ne smijete činiti i na taj način se udaljavati od Gospodina. Probudite se i ostanite budni, ovo je vaše vrijeme. Pobijedite!

Predragi u Kristu, Marijine kćeri i sinovi, odlučila sam da u ovom članku „progovorim“ o jednoj tabu temi koja je od velikog značaja. 

 

                           

 

Naime, veoma je važno spoznati tog stvarnog neprijatelja koji nas danonoćno napada kako bi mu se mogli na ispravan način suprotstaviti te tako izbjeći kobne posljedice. Iako, kao otac laži, uporno nastoji da to svoje postojanje sakrije, on je ipak stvaran demon, nije nikakav mit, niti igra. Uvijek iznova pokušava da nas napastuje, zarobi, tlači, muči, uništava, pogubi. Vrlo je moguće da se o tome u javnosti slabo piše i govori iz razloga što je to zbilja opak i nemilosrdan neprijatelj, a moguće i zato što se ne vjeruje dovoljno u njegovo  stvarno postojanje ili pak zato što se ne želi da mu se na taj način pridaje pažnja kako bi se time mogao uznositi. No, o bilo kojem razlogu da se radi, o tome je ipak nužno govoriti, jer bi se time poučili i oni koji dovoljno ne znaju te tako mogli okoristiti i pripremiti se za tu snažnu borbu ili je pak ispravno izbjeći. Stoga se ja evo neću libiti da na jedan laički način barem djelićem doprinesem svojoj i tuđoj izgradnji. 

Opsjednuće i posjednuće su po sebi vrlo slični te ih zbog toga Crkva u Rimskom obredniku i izjednačava jednim terminom „opsjednuće“. Iako ih po nekim razmatranjima možemo tumačiti kao dva različita pojma, opsjednuće (eng. obsession) kao često stanje kod kojeg demon napada izvana, psihu i tijelo, te miješa svoju osobnost sa domaćinom i posjednuće (eng. possession) kao rjeđe stanje kod kojeg demon preuzima zapravo potpunu fizičku kontrolu nad domaćinom te se time smatra da je osoba već „osvojena“. Ipak je stav Crkve u Rimskom obredniku daleko mjerodavniji, jer demon može zaposjesti tijelo, ali ne i dušu krštene osobe. Također se u Obredniku navodi i riječ „mučeni“ čime se misli na opsjednute, ali i neka mjerila kako bi se moglo prepoznati to đavolsko opsjednuće kao što je recimo odbojnost prema Bogu i svemu što je sveto, nadravna snaga, otkrivanje dalekih, skrivenih tajni itd. Zloduh dakle napada unutarnja i vanjska osjetila, volju i um te može izazvati razne simptome poput bolova, epilepsije, mučnine, tjeskobe, strahova, ludilo, razne blokade, depresije, osjećaj neslobode i sl. On nastoji da upravlja osobom kao recimo čovjek robotom, pokrene, isključi, čini što hoće. Sotona je uistinu vrlo lukav i poput je gladnog vuka koji čeka svoj plijen raširenih kandži. Ili poput zmije ispruženog otrovnog jezika koja neprestano vreba kako bi mogla svoj plijen odveć izmrcvareni da proguta.

Živimo sakramentalno

Zato premili čitatelji ne griješimo, jer time direktno otvaramo vrata kroz koja on osebujno prolazi. Ne odmičimo se od Boga da se ne bismo izložili poput mete na koju će odveć lako zapucati. Živimo sakramentalno, uz česte ispovijedi, Euharistiju, moleći i mrtveći sebe kako bi se mogli obraniti od te sile tame. Ako se, pak, desi da dođe do opsjednuća, dug je put do oslobođenja, to znajte, ali je i moguće s Bogom ako se npr. ukloni uzrok, a to je najčešće okultni grijeh, kao i uroci, prokletstva, nepraštanje, nedovoljno obraćenje. Također i dok se npr. ne ispuni svrha pripuštanja toga kao kod nekih svetaca. A ako se dobrom ispovijedi i ukloni grijeh, tijelo i dalje ostaje pod vlašću crnog te je u tom slučaju potreban sakramental egzorcizma kod kojeg egzorcista izgoni zle duhove u Isusovo ime kao nadležan za takve slučajeve. I naš Isus je izgonio zle duhove te to čine i njegovi učenici. Prilikom egzorciranja, egzorcist mora biti posve pribran kako bi mogao djelovati u tim nezgodnim trenucima u kojima dođe recimo do prevelike agresivnosti, grčenja tijela, ozljeđivanja, promjene glasa i dr. A u jednoj osobi može biti i čitava legija. Isto tako može se desiti da nakon što se izgone oni i povrate nazad zbog vraćanja na stari grijeh te stanje time bude puno gore nego prvi puta. 

Opširnije u Hrvatskim novinama broj 40 u pdf i tiskanom izdanju strana 5

 

0

Comments