Devet bunjevačkih udruga prekinulo suradnju sa Bunjevačkim nacionalnim savjetom

Politika
Typography

Priopćenje za javnost devet bunjevačkih udruga:  

„Devet bunjevačkih kulturnih udruženja napušta rad i saradnju sa Bunjevačkim nacionalnim savetom pod rukovodstvom Suzane Kujundžić Ostojić.
Ovu odluku donela su, sa kompletnim svojim članstvom, udruženja koja postoje i rade u cilju očuvanja, negovanja i zaštite kulture i tradicije bačkih Bunjevaca u kontinuitetu dugi niz godina, a neka su starija te su učestvovala i u osnivanju Bunjevačkog nacionalnog saveta 2003.g.
Ova odluka donešena je iz nastale situacije i odnosa od strane novog Bunjevačkog nacionalnog saveta na čelu sa Suzanom Kujundžić Ostojic prema ovim udruženjima i to:
blokiranjem svih kontakta putem društvenih mreža prema rukovodiocima udruženja od novembra 2022.g.
zabranjivanjem pojedincima da komunikaciraju, sarađuju, učestvuju i posećuju manifestacije ovih udruženja,
vrhunac loših odnosa nametnut je nakon odluke Nacionalnog saveta koju je podpisala Suzana Kujundžić Ostojić o raspodeli sredstava za sufinansiranje projekata na svim nivoima vlasti po konkursima u kulturi. Ni jedno od ovih udruženja nije dobilo podršku Saveta. Tako da ova udruženja u 2023.g. ostala su bez sredstava za realizaciju svojih projekata.
Navešćemo samo neke od najznačajnijih dugogodišnji projekta u bunjevačkoj zajednici, koji su do sada bili prijoritetni projekti u kulturi za Bunjevački nacionalni savet, a kojima ove 2023.g. novi saziv Saveta nije odobren NI JEDAN DINAR:
KUD “Bunjevka” Subotica
projekat -XXII „Festival bunjevačkog narodnog stvaralaštva” (projekat od 3-5 festivalski dana…) najstarija manifestacija u bunjevačkoj zajednici - projekat koji je proglašen za manifestaciju od posebnog značaja za Grad Suboticu 2015.g. Dobitnik je priznanja “Blaško Rajić” Bunjevačkog nacionalnog saveta 2021.g. Uvršten je više puta u “Kalendar kulturnih priredbi Srbije” od 2006… i Vojvodine od 2003…
projekat - X “Panel konferencija” (konferencije/etno izložbe/ radionice/koncerti) projekat ima za cilj obnavljanje, očuvanje i zaštitu nematerijalnog kulturnog nasleđa bački Bunjevaca u saradnji sa Gradskim Muzejom, Subotica i Centrom za zaštitu NKN pri Ministarstvu kulture RS.
BKC Bajmok –
Projekat “Dani bunjevačke kulture” projekat sadrži manifestacije : “Festival bunjevački ila” i “Projekciju novog dokumentarnog filma “ koji se u kontinuitetu održavaju od
2005. godine. Manifestaciju su podržali mnogi visoki funkcioneri vlasti sa nivoa Grada, Pokrajine, Republike, i drugi…
BKC “Lemeški Bunjevci “ Svetozar Miletić
projekat X Slamarsko slikarska kolonija “Lemeška jesen” , zahvaljujući ovom projektu danas imamo bunjevačke slamare širom Somborske opštine. Poslednjih 10 godina Saveta kroz ovaj projekat održavale su se mnoge slamarske radionice, izrađivale se krune, vinci i perlice za proslavu bunjevačkog nacionalnog praznika Dan Dužijance, kako u Subotici, tako i u Somboru i Novom Sadu.
UG “Bunjevačka kasina”
projekat, novo izdanje molitvenika “Nebesko janješce" izdato 1885.g. na bunjevačkoj ikavici…. Raritet - spada u stare i retke knjige.
Projekat - Božićno novogodišnji koncert “Duhom ljubavi” koji već deset godina puni Veliku većnicu Gradske kuće zahvaljujući bogatom program i eminentnim izvođačima.
Iz navedenih razloga, odluku da napuštaju saradnju sa Nacionalnim savetom,
doneli su:
KUD Bunjevka – osnovana 1996. (dobitnik 5 priznanja NSBNM)
BKC Bajmok – osnovan 2005. (dobitnik 3 priznanja NSBNM)
BKC Tavankut – osnovan 1994. (dobitnik 1. priznanja NSBNM)
BKC Lemeški Bunjevci – osnovan 2012. (dobitnik 1. priznanja NSBNM)
UG Bunjevački omladinski centar – osnovan 2012.
BKC Novi Sad – osnovan 2013.
UG BMC Sombor – osnovan 2014.
UG Bunjevci Ljutovo- osnovan 2015.
UG Bunjevačka kasina – osnovan 2017. (dobitnik 1. priznanja NSBNM)
Pismo se upućuje javnosti i ustanovama koje se bave zaštitom i razvojem kulture nacionalnih manjina na lokalnom, pokrajinskom i republičkom nivou, Bunjevačkom nacionalnom savetu, pisanim i elektronskim medijima Subotice i Sombora.
Otvoreno pismo overeno, podisano poslato poštom na adrese:
- Ministarstva kulture Republike Srbije
- Pokrajinski sekretarijat za obrazovanje, propise, upravu I nacionalne zajednice – nacionalne manjine
- Pokrajinski sekretarijat za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama
- Grad Subotica
- Grad Sombor
- Grad Novi Sad
 
- Nacionalnom savetu bunjevačke nacionalne manjine
Subotica, 10. maj 2023.g.
U ime gore navedenih devet udruženja:
Predsednik KUD “Bunjevka”
Kata Kuntić
član Izvršnog odbora i predsednik Odbora za kulturu član Nacionalnog saveta od osnivanja 2003. god.
član Izvršnog odbora i predsednik Odbora za kulturu Bunjevačkog nacionalnog saveta od 2014 - 2022. god.