Ministar Ružić u Subotici s predstavnicima nacionalnih manjina

Politika
Typography

Subotica, 23 svibanj-Vlada Srbije će uskoro razmatrati čak tri zakona koja će u značajnoj mjeri dodatno unaprijediti položaj nacionalnih manjina u Srbiji, najavio je ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić na sastanku s predstavnicima mađarske, hrvatske, bunjevačke, njemačke manjine i židovskog saveza koji je održan  u Subotici.           

Ružić je objasnio da je riječ o izmjenama propisa koji uređuju funkcioniranje nacionalnih vijeća, prava i slobode pripadnika nacionalnih manjina, kao i službenu uporabu jezika i podsjetio da pripadnici nacionalnih manjina čine 13 posto ukupnog stanovništva Srbije.
S obzirom da je ovo izborna godina za nacionalne savjete, ministar Ružić je poručio da je potrebno da nacionalna vijeća poduzmu potrebne aktivnosti i mjere kako bi svi pripadnici manjina bili obaviješteni o upisu u Poseban birački popis, a potom, kada se raspišu izbori, o postupku glasovanja. 
"Nacionalni savjeti su tijela preko kojih nacionalne manjine ostvaruju Ustavom zajamčenu samoupravu u utvrđenim područjima društvenog života - obrazovanju, kulturi, informiranju, uporabi jezika i pisma i zato je važno da se građani upoznaju i budu na vrijeme informirani o svim aktivnostima tijekom ovog izbornog procesa" , rekao je Ružić
Ružić je podsjetio predstavnike nacionalnih vijeća nacionalnih manjina da se do 5. lipnja mogu prijaviti projekti koji imaju za cilj unapređenje informiranja na jezicima manjina. Ministarstvo je ove godine opredijelilo 12 puta više sredstava za ove potrebe u odnosu na prošlu godinu.
Po mišljenju Slavena Bačića, predsjednika Hrvatskog nacionalnog vijeća, novi zakon neće donijeti velike promjene, već samo  jekristalisanje postojećeg sustava.
„Usvojene su primjedbe o sukobu interesa, jer je bilo predviđeno da članovi političkih stranaka ne mogu biti članovi nacionalnih vijeća, sad je to izmijenjeno, te članovi organa političkih stranaka ne mogi biti predsjednik i članovi izvršnog odbora savjeta, mogu biti članovi. Vrlo važna odredba je osigurati dostupnost posebnog popisa birača.“, rekao je Bačić 
 I.Z.