Najava unaprjeđenja prava i položaja pripadnika hrvatske nacionalne manjine u Srbiji

Politika
Typography

Sporazum između Republike Hrvatske i Republike Srbije o recipročnoj zaštiti prava manjina potpisan je 2004. godine. Međuvladin mješoviti odbor(MMO)  osnovan je temeljem  Sporazuma između Republike Hrvatske i Republike Srbije o zaštiti prava manjina s ciljem praćenja provedbe Sporazuma.  Zadaća Mješovitog međudržavnog odbora Srbija - Hrvatska je pratiti provedbu Sporazuma o zaštiti prava Srba u Hrvatskoj i Hrvata u Srbiji. Po osnutku mješovitog odbora dogovoreno je da se sjednice trebaju održavati najmanje jednom godišnje, i to naizmjence u Srbiji i u Hrvatskoj. Jedno od glavnih pitanja od potpisivanja Sporazuma je provođenje članka 9. Sporazuma o manjinama odnosno kako osigurati zastupljenost hrvatske nacionalne manjine u predstavničkim tijelima na svim razinama.      

 

                        

U Uredu načelnika Sjevernobačkog okruga održan je savjetodavni sastanak Međuvladinog mješovitog odbora(MMO) s Republikom Hrvatskom. Novoimenovani predsjednik srpskog dijela Međuvladinog mješovitog odbora Srbije i Hrvatske i državni tajnik u Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave Ivan Bošnjak sastao se 9. listopada u Subotici sa predstavnicima Hrvatskog nacionalnog savjeta (HNV) koje je predvodio predsjednik HNV dr.sc. Slaven Bačić, s kojima je razgovarao o položaju hrvatske nacionalne manjine u Srbiji i poboljšanju pravnog i institucionalnog okvira za ostvarivanje njihovih prava. Predstavnici hrvatske nacionalne manjine izrazili su zadovoljstvo rješavanjem pitanja udžbenika za osnovne škole, ali i istaknuli da predstoji rad na rješavanju udžbenika za srednje škole i predškolsko obrazovanje. Državni tajnik istaknuo je da će se do kraja godine izmijeniti i dva zakonska rješenja koja unaprjeđuju prava i položaj predstavnika nacionalnih manjina, kao i rad nacionalnih vijeća..
Prema riječima predsjednika srpskog dijela međuvladinog Mješovitog odbora s Republikom Hrvatskom, Ivana Bošnjaka, garantirano mjesto za hrvatsku nacionalnu zajednicu u parlamentima na svim razinama jeste obveza koju je Srbija preuzela, ali za ispunjavanje te obveze neophodne su zakonske promjene. „Sa naše strane, kao iu prethodnom razdoblju i kroz dijalog i kroz dijalog sa stručnom javnošću pokušaćemo da iniciramo izmjenu odgovarajućih zakonskih rješenja s jedne strane a sa druge strane, očekujemo da će ne samo zbog manjinskog pitanja nego i zbog drugih pitanja doći do ustavnih promjena o koji bi također trebali postići odgovarajući konsenzus i time doprinijeti prevladavanju tog pitanja. Nadamo se da ćemo imati podšku pripadnika hrvatske nacionalne manjine a da se time ni prava drugih nacionalnih zajednica u multietničkoj Srbiji neće dovesti u pitanje.“ istakao je Ivan Bošnjak, državni tajnik u Ministarstvu za državnu upravu i lokalnu samoupravu.
 
Predsjednik Hrvatskog nacionalnog vijeća, Slaven Bačić izrazio je zadovoljstvo što je prepoznao spremnost za rješavanje pitanja koja opterećuju položaj pripadnika hrvatske manjine. Također, Bačić je istaknuo da je neka pitanja posebno iz oblasti obrazovanja i kulture već riješena, poput udžbenika na hrvatskom jeziku za učenike osnovnih škola.“ Pohvalili smo da je pitanje udžbenika, kada je u pitanju cjelovita nastava na hrvatskom, napokon riješeno. Završen je proces za nastavu na hrvatskom jeziku za osnovnu školu, ostalo je pitanje za djecu koja slušaju samo jedan predmet hrvatski s elementima nacionalne kulture i ostalo je pitanje za udžbenike za srednje škole i predškolsko obrazovanje. Ukazali smo i na ono što je u međuvremenu dobro urađeno kao što je uređenje prostora za rad Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata, kao i uređenje prostora za "Hrvatsku riječ" , rekao je Bačić.
 
Sastanku, koji je održan na inicijativu kopredsedavajućeg Međuvladinog mješovitog odbora Srbije i Hrvatske i državnog tajnika Bošnjaka, nazočili su, predstavnici lokalne samouprave i načelnika tri upravna okruga, kao i nacionalni koordinator za rješavanje otvorenih pitanja sa Republikom Hrvatskom Nemanja Stevanović.
Sedmi sastanak Međuvladinog mješovitog odbora trebao bi se održati do kraja godine, u Beogradu, i još jednom, gdje žive članovi ove nacionalne zajednice.
 
Powered by WordPress.