Patrijarh Porfirije: Hrvatska je moja druga otadžbina, narod koji sam tamo upoznao ostaje mi uzor

IZ SRBIJE
Typography

Točno u 15 sati i 35 minuta 18. veljače proglašeno je kako je za novog, 46. patrijarha SPC-a - zagrebačko -ljubljanski mitropolit Porfirije (Perić). Patrijarh je izabran tzv. "apostolskim ždrijebom".  

Nakon što se odrede imena trojice kandidata koji su dobili natpolovičnu većinu glasova arhijereja, dolazi do "apostolskog ždrijeba". Naime, izbor se prepušta "božjoj volji" jer se imena trojice kandidata upisuju u posebne kuverte koje se umeću u Evanđelje da bi se potom izvukla jedna kuvertu u kojoj je upisano novog patrijarha.

"Hrvatska je postala moja druga otadžbina, a narod koji sam tamo upoznao ostat će uzor meni u godinama koje predstoje. Isto to vrijedi i za Sloveniju. Istu tu brigu moju i svih nas zaslužuju i svi u Sjevernoj Makedoniji, koji čuvaju velike svetinje već stoljećima"., rekao je u prvom obraćanju nakon ustoličenja novi poglavar Srpske pravoslavne crkve, donedavni mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije (Perić).
Time je odmah poručio da će ostati vjeran ekumenizmu i međureligijskom dijalogu kojemu je bio sklon dok je bio na dužnosti u Zagrebu (održavao je često međureligijske skupove i debate, pa i s ateistima) te je za pretpostaviti da će tražiti suradnju, pomirenje i normalizaciju odnosa u regiji.
Nakon što je "stupio na dužnost" 46. patrijarha, odnosno 57. poglavara SPC-a od Svetog Save, Porfirije je odmah poručio da se neće se baviti strančarenjem:
"Moje patrijarško služenje neće se kretati stazama parcijalnih interesa niti će sadržati elemente suvremenog strančarenja i parcijalnog bavljenja politikom, već ću nastojati njegovati ovaj saborni duh. Suvremena politika često u sebi nosi i dosta neprijatnosti i borbu grupa koje se udružuju radi ponekad međusobnog rivaliteta, a to ne vidim kao politiku u izvornom smislu te riječi", rekao je Porfirije-
Najveća moja briga su naše stradalo Kosovo, naš duhovni Jeruzalem. Kako je govorio blaženopočivši patrijarh Irinej, Kosovo za nas nije samo mit, već zavjet. Kosovo je za nas nit i pupčana vrpca koja nas povezuje s našom kolijevkom i suštinom našeg identiteta, Kosovo je u nama, u našima svetinjama, u ćirilici", rekao je patrijarh Porfirije
 
Powered by WordPress.