Koronavirus u Srbiji: Vijesti, Interaktivni prikaz broja zaraženih po gradovima

IZ SRBIJE
Typography

Informacije se ažuriraju neposredno po objavljivanju zvaničnih podataka, a njihov  prikaz omogućuje vam uvid u kretanje broja zaraženih, broja lica u samoizolaciji po gradovima i općinama od trenutka kada je u Srbiji zvanično registrovan prvi slučaj oboljenja COVID-19.   

 

Izvor podataka je sajt    https://covid19.data.gov.rs/i  koji je otvorila Kancelarija za informacione tehnologije i elektronsku upravu Vlade Republike Srbije.
 
U Srbiji je do 15 časova za dan 15. srpanj, registrirano 383 nova slučaja, preminilo je 13.  Od početka epidemije ukupno je 19717 potvrđenih slučajeva, broj aktivnih slučajeva je 4662, a preminulo je 442.
 
 
 Tabelarni prikaz gradova i općina u kojima se najveći broj lica nalaze u samoizolaciji za dan 30. lipanj
1 Šabac 1474
2 Kragujevac 759
3 Novi Sad 646
4 Grad Beograd 536
5 Loznica 428
6 Grad Niš 368
7 Užice 217
8 Leskovac 210
9 Vrbas 170
10 Vranje 152
   Subotica 64
 
Beograd, 15. srpanj 2020.
Vlada Republike Srbije saopštila je da su na današnjoj sjednici Kriznog štaba za zaštitu zdravlja stanovništva od zarazne bolesti COVID-19 donete najnovije odluke u vezi sa sprečavanjem širenja koronavirusa.
Na teritoriji Republike Srbije, bez obzira na to da li je u određenoj općini ili gradu proglašena vanredna situacija, zabranjena su okupljanja na javnim mestima u zatvorenom i otvorenom prostoru za više od deset ljudi.
Za vrijeme boravka na javnim mjestima, između okupljenih mora postojati distanca od jedan i po metar, odnosno svaka osoba mora zauzimati minimum četiri kvadratna metra.
Mjera koja se tiče zaštitnih maski i koja je na snazi u Beogradu danas je proširena na teritoriju Republike Srbije, bez izuzetka.
Zaštitne maske obvezne su i na otvorenom prostoru, na mjestima na kojima nije moguće obezbediti rastojanje od jedan i po metar, poput redova ispred prodavnica, ljekarni, autobuskih i voznih stajališta i slično.
Na svim ostalim javnim mjestima na otvorenom prostoru preporučuje se nošenje zaštitnih maski.
Sve mjere koje su usvojene na današnjoj sjednici Kriznog štaba važiće od petka, 17. srpnja.
 
Beograd 3 srpnja
Vanredna situacija je proglašena u Novom Pazaru, Tutinu, Kragujevcu, Vranju, Ivanjici, Čačku, Šapcu dok su kao žarišta označeni su Beograd, Kraljevo, Užice i Valjevo.
U Čačku je u poslednja 24 sata osam lica zaraženo koronavirusom, rečeno je agenciji Beta u Opštoj bolnici u Čačku. Na kovid odeljenju te bolnice smešteno je 48 pacijenta koji imaju koronavirus ili te simptome, a u kućnoj izolaciji je oko 70 Čačana. Od 11. lipnja do danas u Čačku su koronavirusom zaražena 92 lica, od kojih su dva preminula.
U kragujevačkoj tvornici ‘’Zastava oružje’’ 12 radnika je pozitivno na koronavirus, a 60 je zbog kontakata sa zaraženim kolegama upućeno u kućnu samoizolaciju, potvrdio je za portal Nova.ra predsjednik Sindikalne organizacije u toj fabrici Dragan Ilić
U prethodna 24 časa u Rasinskom okrugu je potvrdjeno devet novih slučajeva infekcije korona virusom, a inficirano je sedam osoba iz Kruševca i dve iz Brusa. Po podacima nadležnih službi, u Kruševcu je od početka epidemije prisustvo virusa potvrđeno kod 310 osoba dok su na području općine Brus potvrdjena 52 slučaja infekcije. U ostalim opštinama Rasinskog okruga nije bilo novoinficiranih u prethodna 24 časa.
Prema epidemiološkim podacima, Novi Sad je trenutno najugroženiji grad u Vojvodini, jer svakog dana ima 20 do 30 novoobolelih od kovida-19.
U poslednja 24 sata u Šumadijskom okrugu registrovana su 52 pozitivna pacijenta na virus korona – u Kragujevcu je registrovano 48 novozaraženih osoba, u Aranđelovcu dva, Kniću i Batočini po jedan, saopštio je Institut za javno zdravlje Kragujevac.
 
 

 Beograd, 1. srpanj 2020.
Vlada je danas propisala posebne mere zaštite stanovništva od zarazne bolesti COVID-19 u onim jedinicama lokalne samouprave u kojima je zbog epidemije proglašena vanredna situacija.
Kako bi se zaustavilo dalje širenje i prenošenje zaraze Vlada je, između ostalog, odlučila da se u ovim lokalnim samoupravama zabrani okupljanje u zatvorenom i otvorenom prostoru više od pet lica, ako nije moguće obezbediti fizičku distancu od dva metra i odgovarajuće mere lične zaštite, a neće biti moguće ni organizovanje svečanosti kao ni sportskih i zabavnih manifestacija.
Ograničen je rad ugostiteljskih objekata od 7 do 20 časova. Kada je reč o predškolskim i obrazovnim ustanovama, neophodna je puna primena svih preventivnih mera. U obrazovnim ustanovama biće odložena okupljanja, a prijemni i drugi ispiti biće sprovedeni uz primenu svih mera lične zaštite (fizička distanca od dva metra, obavezno nošenje maske i rukavica).
Korišćenje otvorenih i zatvorenih bazena, spa i velnes centara za sada nije moguće, ali će uz sprovođenje mera zaštite (maske i rukavice) i dalje raditi kozmetički i frizerski saloni, saloni lepote, fitnes centri i teretane.
 
Mađarska otvorila granicu za državljane Srbije
Subotica 25. svibanj
Mađarska je otvorila granice za građane Srbije, najavio je ministar vanjskih poslova Mađarske Peter Sijarto na graničnom prijelazu Reska nakon sastanka s ministricom za europske integracije Srbije Jadrankom Joksimović.
Građani Srbije mogu ući u Mađarsku danas od 10 sati bez testa za kovid 19 i karantenu na 14 dana u susjednoj zemlji. Ulazak u Mađarsku moguć je na svih devet graničnih prijelaza.
 
 
Ulazak u Srbiju bez testa na koronavirus i dozvole komisije
Beograd, 21. svibanj 2020.
 
Na današnjoj sjednici Vlade Republike Srbije usvojen je prijedlog Kriznog štaba za zaštitu zdravlja stanovništva od zarazne bolesti COVID-19 o otvaranju graničnih prelaza i slobodnom ulasku svih lica u Republiku Srbiju, bez neophodnog testa na koronavirus i dozvole komisije.
Testiranje na lični zahtjev koštaće 6.000 dinara na teritoriji  Republike Srbije, dok će za studente i maloletljna lica testiranje i dalje biti besplatno.
 
 
 Otvaranje granica od 1. lipnja
Beograd, 20. svibanj 2020.
Prvi potpredsjednik Vlade Republike Srbije i ministar vanjskih poslova Ivica Dačić izjavio je da je na sastanku kvadrilaterale – Srbije, Grčke, Bugarske i Rumunjske, izneta ideja da se ove zemlje dogovore o sistemu otvorenih granica, što bi omogućilo brži oporavak nacionalnih ekonomija.
Dačić je u izjavi za Televiziju Prva objasnio da sistem otvorenih granica podrazumjeva da više nije potreban karantena od 14 dana, a vjerovatno ni PCR test, i najavio da će ta odluka stupiti na snagu od 1. ili 15 lipnja.
On je precizirao da će se ovo od 1. lipnja odnositi vjerovatno za neke kategorije stanovništva, a od 15. lipnja za sve, i to za Bugarsku i Grčku, dok Rumunjska neće biti u tom "prvom paketu", jer se trenutno suočava sa unutarnjim problemima.
Prema njegovim rječima, počinje turistička sezona i sve zemlje će razmišljati i brzo raditi na otvaranju svojih granica za turiste.
Dačić je podsjetio na to da će Srbija otvoriti granice sa Crnom Gorom, Severnom Makedonijom, BiH i Albanijom od 1. lipnja, ali da se čeka potvrda tih zemalja o tome da li će i njihove granice biti otvorene za državljane iz Srbije.
Dakle, kako je objasnio, njihovi građani će moći da ulaze u Srbiju, ali te zemlje moraju da potvrde da i građani iz Srbije mogu tamo da putuju.
 
On je ukazao na to da je u cijelom svijetu pokrenut postupak relaksacije mjera, ali da to neće svuda ići istom brzinom i na isti način.
U EU postoji načelni stav da je do 15. lipnja zabranjen ulazak u zemlje članice, osim u nekim izuzetnim slučajevima, tako da će većina država krenuti u relaksaciju putovanja tek posle tog datuma, zaključio je prvi potpredsjednik Vlade.
 
 
Powered by WordPress.