Koronavirus u Srbiji: Vijesti, Interaktivni prikaz broja zaraženih po gradovima

IZ SRBIJE
Typography

Informacije se ažuriraju neposredno po objavljivanju zvaničnih podataka, a njihov  prikaz omogućuje vam uvid u kretanje broja zaraženih, broja lica u samoizolaciji po gradovima i općinama od trenutka kada je u Srbiji zvanično registrovan prvi slučaj oboljenja COVID-19.   

 

Izvor podataka je sajt    https://covid19.data.gov.rs/i  koji je otvorila Kancelarija za informacione tehnologije i elektronsku upravu Vlade Republike Srbije.
 
U Srbiji je do 15 časova za 30. svibnja, registrirano 27 nova slučajeva,  ukupno je 11381 potvrđenih slučajeva, broj izlečenih je 6606, a preminulo je 242.
 
 
Tabelarni prikaz gradova i općina u kojima se najveći broj zaraženo virusom za dan 29. svibanj
1 Grad Beograd 13
2 Smederevo 7
3 Vranje 6
4 Zaječar 5
5 Prokuplje 2
5 Surdulica 2
5 Smederevska Palanka 2
5 Sokobanja 2
9 Bela Palanka 1
9 Brus 1
 Subotica 1
 
Tabelarni prikaz gradova i općina u kojima se najveći broj zaraženo virusom za dan 30. svibanj
1 Grad Beograd 11
2 Pirot 4
3 Leskovac 3
4 Grad Niš 2
4 Smederevo 2
6 Gjilan 1
6 Velika Plana 1
6 Subotica 1
6 Novi Pazar 1
6 Pančevo 1
 
 Tabelarni prikaz gradova i općina u kojima se najveći broj lica nalaze u samoizolaciji za dan 29. svibanj
1 Vranje 360
2 Leskovac 283
3 Smederevo 219
4 Grad Niš 162
5 Zaječar 116
6 Grad Beograd 67
7 Pirot 66
8 Lebane 37
9 Kruševac 35
10 Velika Plana 34

 
Mađarska otvorila granicu za državljane Srbije
Subotica 25. svibanj
Mađarska je otvorila granice za građane Srbije, najavio je ministar vanjskih poslova Mađarske Peter Sijarto na graničnom prijelazu Reska nakon sastanka s ministricom za europske integracije Srbije Jadrankom Joksimović.
Građani Srbije mogu ući u Mađarsku danas od 10 sati bez testa za kovid 19 i karantenu na 14 dana u susjednoj zemlji. Ulazak u Mađarsku moguć je na svih devet graničnih prijelaza.
 
 
Ulazak u Srbiju bez testa na koronavirus i dozvole komisije
Beograd, 21. svibanj 2020.
 
Na današnjoj sjednici Vlade Republike Srbije usvojen je prijedlog Kriznog štaba za zaštitu zdravlja stanovništva od zarazne bolesti COVID-19 o otvaranju graničnih prelaza i slobodnom ulasku svih lica u Republiku Srbiju, bez neophodnog testa na koronavirus i dozvole komisije.
Testiranje na lični zahtjev koštaće 6.000 dinara na teritoriji  Republike Srbije, dok će za studente i maloletljna lica testiranje i dalje biti besplatno.
 
 
 Otvaranje granica od 1. lipnja
Beograd, 20. svibanj 2020.
Prvi potpredsjednik Vlade Republike Srbije i ministar vanjskih poslova Ivica Dačić izjavio je da je na sastanku kvadrilaterale – Srbije, Grčke, Bugarske i Rumunjske, izneta ideja da se ove zemlje dogovore o sistemu otvorenih granica, što bi omogućilo brži oporavak nacionalnih ekonomija.
Dačić je u izjavi za Televiziju Prva objasnio da sistem otvorenih granica podrazumjeva da više nije potreban karantena od 14 dana, a vjerovatno ni PCR test, i najavio da će ta odluka stupiti na snagu od 1. ili 15 lipnja.
On je precizirao da će se ovo od 1. lipnja odnositi vjerovatno za neke kategorije stanovništva, a od 15. lipnja za sve, i to za Bugarsku i Grčku, dok Rumunjska neće biti u tom "prvom paketu", jer se trenutno suočava sa unutarnjim problemima.
Prema njegovim rječima, počinje turistička sezona i sve zemlje će razmišljati i brzo raditi na otvaranju svojih granica za turiste.
Dačić je podsjetio na to da će Srbija otvoriti granice sa Crnom Gorom, Severnom Makedonijom, BiH i Albanijom od 1. lipnja, ali da se čeka potvrda tih zemalja o tome da li će i njihove granice biti otvorene za državljane iz Srbije.
Dakle, kako je objasnio, njihovi građani će moći da ulaze u Srbiju, ali te zemlje moraju da potvrde da i građani iz Srbije mogu tamo da putuju.
 
On je ukazao na to da je u cijelom svijetu pokrenut postupak relaksacije mjera, ali da to neće svuda ići istom brzinom i na isti način.
U EU postoji načelni stav da je do 15. lipnja zabranjen ulazak u zemlje članice, osim u nekim izuzetnim slučajevima, tako da će većina država krenuti u relaksaciju putovanja tek posle tog datuma, zaključio je prvi potpredsjednik Vlade.
 
 
Powered by WordPress.