Nastavak suradnje Hrvata iz Srbije i Srba iz Hrvatske – dogovorena utakmica nogometnih reprezentacija

IZ SRBIJE
Typography

Na inicijativu političkih predstavnika Hrvata iz Srbije, u četvrtak, 25. travnja, u Beogradu je održan sastanak u Nogometnom savezu Srbije s predstavnicima Srba iz Hrvatske u povodu skorog održavanja nogometne utakmice njihovih reprezentacija u Tavankutu.    

Glavna tema razgovora bila je organizacija predstojeće utakmice između nogometnih reprezentacija hrvatske manjine u Srbiji i srpske manjine u Hrvatskoj, koja će biti odigrana 15. lipnja u Tavankutu kod Subotice.

Predstavnike dvije nacionalne manjine, hrvatske u Srbiji i srpske u Hrvatskoj uime Fudbalskog saveza Srbije ugostili su glavni tajnik Jovan Šurbatović i njegov zamjenik Uroš Zeković. Na sastanku je dogovoreno da će ova nogometna utakmica dviju manjinskih reprezentacija biti podržana od strane oba saveza, to jest Fudbalskog saveza Srbije i Hrvatskog nogometnog saveza, a njeni organizatori bit će Udruga nogometne reprezentacije hrvatske manjine u Srbiji i Sportsko rekreativno društvo Srba u Hrvatskoj, uz podršku Hrvatskog nacionalnog vijeće te Zajedničkog vijeća općina i Srpskog narodnog vijeća.
Ujedno, održavanja nogometne utakmice bit će i prilika za sastanak političkih predstavnika Hrvata iz Srbije i Srba iz Hrvatske s ciljem da njihova suradnja i u području sporta bude u funkciji stvaranja boljih odnosa između dviju država. Na taj način, vjeruju, pokazat će kako pripadnici obje nacionalne manjine žele biti istinski most suradnje i davati svoj prinos daljnjem napretku odnosa između Srbije i Hrvatske.
Izaslanstvo Hrvata iz Srbije na ovome sastanku činili su narodni zastupnik u srbijanskoj Narodnoj skupštini Tomislav Žigmanov, te predsjednik Udruge nogometne reprezentacije hrvatske manjine u Srbiji Petar Kuntić i vijećnik Hrvatskog nacionalnog vijeća Ivan Budinčević. 
Na sastanku su sudjelovali i državni tajnik u Ministarstvu za upravu i lokalnu samoupravu i kopredsjedavajući Međuvladinog mješovitog odbora za pitanja hrvatske manjine u Srbiji i srpske manjine u Hrvatskoj Ivan Bošnjak, a Srbe iz Hrvatske predstavljali su predsjednik Zajedničkog vijeća općina i dopredsjednik Sportskog rekreativnog društva Srba u Hrvatskoj Srđan Jeremić i stručni suradnik za sport u ZVO-u Nikola Gagulić. Sastanku je uime Uprave za suradnju s dijasporom i Srbima u regiji, ali i kao članica Međuvladinog mješovitog odbora, nazočila i v.d. pomoćnika direktora Uprave Nikolina Milatović Popović.
Podsjećanja radi treba reći kako utakmica koja je najavljena za 15. lipnja neće biti i prvi susret manjinskih nogometnih reprezentacija Hrvata i Srba. Prva je odigrana prije tri godine, odnosno 12. lipnja 2016. u Vukovaru, kada su Hrvati iz Srbije pobijedili s rezultatom 4:0.
 
Powered by WordPress.