Dodjeljena sredstva iz Proračunskog fonda radi boljeg informiranja na jezicima nacionalnih manjina

IZ SRBIJE
Typography

U Beogradu su 13. rujna ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić i predstavnici 74 projekta potpisali ugovore o dodjeli sredstava iz Proračunskog fonda za nacionalne manjine, koji je ove godine 12 puta veći od prošlogodišnjeg, iznosi 21,8 milijun dinara. Sredstva se mogu koristiti samo radi boljeg informiranja na jezicima nacionalnih manjina, kakva je preporuka Vijeća Vlade Srbije za nacionalne manjine, u čijem radu su sudjelovali predstavnici državnih tijela, i predsjednici nacionalnih vijeća nacionalnih manjina.          

„Važan je financijski aspekt ovog Budžetskog fonda, ali nije najvažniji, to je samo jedan od načina na koji Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave i Vlada Republike Srbije vode računa najvećoj dragocenosti, a to su nacionalne manjine.  Ovo je druga godina kako Ministarstvo, nakon 15 godina neaktiviranja, vrši raspodelu sredstava iz ovog Budžetskog fonda. Prošle godine su bila znatno skromnija sredstva u iznosu od 1.800.000 dinara. Trudit ću da se taj fond sledeće godine uveća.
U svemu tome od velikog značaja je i uloga vas – predstavnika civilnog društva i to da zajedno sa nama, pokretanjem inicijativa, dijaloga i sprovođenjem projekata od javnog interese doprinesete da propisi koje pišemo, politike koje kreiramo - odgovaraju stvarnoj potrebi naših građana“, istakao je ministar Ružić.
Ministar Ružić je napomenuo, da sa pravom ovu godinu uposleni u Ministarstvu zovu „manjinskom“ , ne samo zbog Fonda, već i zato što se održavaju i redoviti izbori za nacionalne savjete, kao i zbog činjenice da je znatno unaprijeđen zakonodavni okvir i što je unaprijeđen i Poseban birački popis.
Sredstva za informiranje na hrvatskom jeziku iz Proračunskog fonda dodjeljena su za 4 projekta: udrugi Banatskih Hrvata iz Zrenjenina za projekat „Glas Banata, stranice na hrvatskom jeziku“, iznos od 400,000,00 dinra, udrugi Hrvatska nezavisna lista iz Subotice za projekat „Vijesti na hrvatskom jeziku, iznos od 250.000, 00 dinara, udrugi novinara Croinfo iz Subotice za projekat TV program na hrvatskom jeziku „Hrvatska panorama“, iznos od 200.000,00 i HKDu „Vladimir Nazor“ iz Stanišića za projekat  Nedeljna informativa emisija na hrvatskom jeziku „Glas Hrvata“, iznos od 120,000,00.
I.Z.
 
Powered by WordPress.