U Subotici otvoren Hrvatski dom-Matica

IZ SRBIJE
Typography

Premijeri Hrvatske i Srbije, Andrej Plenković i Ana Brnabić te predsjednica Hrvatskog nacionalnog vijeća u Republici Srbiji Jasna Vojnić otvorili su u petak 23. lipnja Hrvatski dom – Maticu, čiju je gradnju s 1,8 milijuna eura financirala Vlada Republike Hrvatske.  

Premijer Vlade Republike  Hrvatske Andrej Plenković u prigodi otvorenja "Matice - hrvatskog doma" između ostalog je rekao: "Drago mi je da smo se okupili na jedan od četiri praznika hrvatske zajednice u Srbiji, na Dan rođenja biskupa Ivana Antunovića, koji je svojim  djelovanjem ostavio neizbrisiv trag na svim područjima života hrvatskoga naroda ovoga podneblja. Još više sam zadovoljan da smo došli na otvaranje “Matice  - hrvatskoga doma”, i zahvaljujem gđi Vojnić i njenim suradnicama i suradnicima koji su uložili enorman trud da se ovaj projekt realizira u Subotici. 
Vlada Republike Hrvatske je ovaj projekt sa osobitim zadovoljstvom finacncirala u potpunosti, te smo na taj način trajno ostavili mjesto okupljanja Hrvata u Vojvodini i Srbiji. Siguran sam da će ona pridonijeti vašim dosadašnjim aktivnostima, koje izrazito cijenimo, te će biti bitna za dalje njegovanje hrvatskoga identiteta Hrvata u Srbiji – Šokaca, Bunjevaca, Srijemaca – svima vama koji ste sastavni dio hrvatskoga naroda.
Želim zahvaliti i ministru Žigmanovu, čelniku DSHV-a i političkom lideru Hrvata u Srbiji, na izboru i vidljivosti u političkom životu Srbije i važnoj zadaći koju ima kao ministar. Smatramo da je to imenovanje važno za bolji položaj Hrvata u Srbiji i Srba u Hrvatskoj. Važno je da smo, i jedna i druga vlada, prepoznali značaj suradnje hrvatske manjine u Srbiji i srpske u Hrvatskoj Srpsko narodno vijeće Samostalna demokratska srpska stranka SDSS i zato mi je drago da između dvije manjine postoji direktan dijalog koji je donio dosta “svježega ulja” u “motore” koji već postoje. Dajete nam svojom suradnjom primjer i poticaj i da suradnja na razini država bude u budućnosti bolja no što je bila do sada.
Dragi Šokci, Bunjevci, Srijemci - Hrvatice i Hrvati u Srbiji, iako su Vaši preci davno došli na ove prostore, vi i dalje njegujete svoj hrvatski identitet, jezik i kulturu. Uz biskupa Antunovića, predug je popis uglednih Hrvata koji su pridonijeli duhovnom, kuturnom, društvenom i gospodarskom razvoju ovog kraja. Stoga ovaj “Dom – Matica”  nije mogao naći bolje mjesto – da bude u najvažnijem središtu Hrvata u Srbiji, uz našu istinsku brigu o svim ostalim Hrvatima u Srbiji. Vjerujemo da će njegov projektni život, a prostori su fenomanalni, pridonijeti položaju Hrvata ovdje i poboljašanju odnosna dvije zemlje“.