Iz Srbije se može ući u Hrvatsku sa potvrdom

IZ HRVATSKE
Typography

Ispod možete vidjeti što je potrebno za ulazak u osam zemalja u kojima ljetuje najveći broj građana Srbije, kao i dodatne informacije koje mogu biti korisne ako godišnji odmor planirate provesti u nekoj od ovih turističkih destinacija.  Iz Srbije može se ući u Hrvatsku sa potvrdom ili PCR testom ne starijm od 72, sata ili antigenskim testom ne starijim od 48 sati.

 

 
Egipat ima najstrože uvjete za ulazak u zemlju, u koje se može ući samo s negativnim PCR testom, ne starijim od 72 sata. To se odnosi na sve putnike, uključujući državljane Srbije koji su cijepljeni protiv kovid-19, a testiranje je također obavezno za djecu stariju od šest godina.
Međutim, ako niste u mogućnosti napraviti PCR test u Srbiji, to možete učiniti u Egiptu nakon što je avion sletio, po cijeni od 30 američkih dolara (oko 3.000 dinara). S obzirom na to da je cijena PCR testa u Srbiji 9.000 dinara, nije teško zaključiti gdje se više isplati raditi PCR test koji je neophodan za ulazak u Egipat. 
Od 14. svibnja državljani Srbije mogu ući u Grčku, avionom ili kroz dva cestovna prijelaza. Prva je između Grčke i Bugarske - Promahonas (radno vrijeme 00-24), a druga između Grčke i sjeverne Makedonije - Evzoni (radno vrijeme 7-23).
Grčka je jedna od pet zemalja koje su do sada priznale digitalni zeleni certifikat, koji uključuje podatke o cijepljenju, PCR-u i testovima antigena, kao i o covid-19. Službeno, Grci prepoznaju samo negativni PCR test koji nije stariji od 72 sata, ali kontaktirali su nas čitatelji portala H1 koji su u Grčku ušli 3. lipnja s potvrdom koja je sadržavala samo negativan test antigena, napravljen dan prije putovanje. 
Svim građanima Srbije koji su cijepljeni s obje doze bilo kojeg cjepiva dopušten je ulazak u Grčku bez negativnog PCR testa, pod uvjetom da je prošlo najmanje 14 dana od revakcinacije, kao i oni koji imaju dokaz da su prošli kovid- 19 u razdoblju od dva mjeseca do devet mjeseci prije ulaska u Grčku.
Svi putnici podvrgavaju se brzom testiranju na graničnom prijelazu, a ako je test pozitivan, potrebna je izolacija od kuće 14 dana u objektu po izboru putnika ili u onom koji su odredile grčke vlasti, a na štetu grčke države. PCR test također je obvezan za djecu stariju od pet godina, iako se očekuje da će dobna granica biti povećana na 12 godina. 
Za razliku od Grčke, Turska dozvoljava ulazak bez PCR testa svim maloljetnicima koji dolaze u pratnji cijepljenih roditelja, pod uvjetom da je prošlo najmanje 14 dana od revakcinacije. U Hrvatskoj su djeca mlađa od dvanaest godina izuzeta od PCR testa ako su u pratnji roditelja ili skrbnika koji imaju negativan PCR ili test antigena, odnosno potvrdu da su cijepljena s obje doze cjepiva Pfizer ili Atrazenec, ili dokaz da su imali covid-19.
Važno je napomenuti da je po povratku u Srbiju iz Turske, Egipta, Tunisa, i Cipra, kao i avionom iz Grčke, potrebno napraviti PCR test ne stariji od 48 sati. U suprotnom, mjera karantene kod kuće izriče se deset dana. Prema internetskoj stranici Ministarstva vanjskih poslova Srbije, to se ne odnosi na osobe koje su u cijepljenju cijepljene (za Astrazeneku dovoljna samo jedna doza) u Srbiji i koje imaju odgovarajući certifikat. 
 
 
Powered by WordPress.