Državni tajnik Milas u Hrvatskom saboru podnio Godišnje izvješće o provedbi Strategije i Zakona o odnosima Republike Hrvatske s Hrvatima izvan Republike Hrvatske

IZ HRVATSKE
Typography

U četvrtak, 25. ožujka u Hrvatskom saboru održana je rasprava o Godišnjem izvješću o provedbi Strategije i Zakona o odnosima Republike Hrvatske s Hrvatima izvan Republike Hrvatske za 2019. godinu.  

Državni tajnik Milas je kroz svoje uvodno izlaganje istaknuo je kako je povezanost s našim sunarodnjacima ostvarena kroz politiku suradnje u programima i projektima kao i kroz druge aktivnosti koje Ured provodi kako bi s Hrvatima i potomcima Hrvata ostvarili što čvršću povezanost bez obzira gdje žive, kao i njihovu međusobno povezanost.
Kroz izlaganje državni tajnik Milas upozorio je na odluke o uvođenju tzv. bunjevačkog jezika u službenu uporabu te zabilježene brojne prijetnje Hrvatima u Srbiji, posebno prema predstavnicima hrvatskih institucija te je  istaknuo da je izostala reakcija Republike Srbije, no da hrvatska vlada i Središnji državni ured stoje uz hrvatsku zajednicu i podupiru koju podupiru u svim aktivnostima. Također, poručio je i kako će Hrvatska poduzeti sve potrebne aktivbosti kako bi  hrvatska zajednica u Sloveniji dobije status nacionalne manjine.
Kada je u pitanju hrvatski narod u Bosni i Hercegovini naglasio je kako je jednakopravan položaj Hrvata u toj zemlji jedan od prioritete Vlade Republike Hrvatske. Kroz svoje obraćanje naveo je i niz drugih programa za Hrvate izvan Hrvatske, poput programa Korijeni, ljetne škole Domovina, upisa studenata iz iseljeništva i hrvatske nacionalne manjine na Sveučilišta u Republici Hrvatskoj po posebnim kvotama, programa učenja hrvatskog jezika u Hrvatskoj Croaticum, kroz koji je u 2019./2020. dodijeljeno oko 250 stipendija, internetski tečaj učenja hrvatskog kojem je pristupilo više od sedam tisuća korisnika.
Saborski zastupnici pohvalili su osnaživanje veza s Hrvatima izvan Republike Hrvatske i rad Središnjeg ureda za Hrvate izvan Hrvatske, ali i upozorili na potrebu dodatnih napora kako bi se  unaprijedio položaj Hrvata u Srbiji i dodatno jačale veze na gospodarskom polju.
 
Powered by WordPress.