Izbori za zastupnike u Hrvatski sabor: HDZ pobjednik sa 66 osvojenih mandata

IZ HRVATSKE
Typography

Izbori za zastupnike u Hrvatski sabor održani su 5. srpnja 2020. godine. Na osnovu privremenih rezultata HDZ je osvajio 66 mandata, a koalicija Restart 41. Domovinski pokret Miroslava Škore osvaja 16 mandata, Možemo osvaja 7, Most 8.  

U Sabor ulazi i koalicija Stranka s imenom i prezimenom, Fokus i Pametno s tri mandata, Reformisti i HNS  jednim mandatom.... HDZ je na parlamentarnim izborima osvojio najviše mandata u osam izbornih jedinica i u inozemstvu, dok je Restart koalicija pobjedu odnijela u dvije izborne jedinice.
 
U I. izbornoj jedinici HDZ je dobio pet mandata, dok su Restart koalicija i Možemo osvojile po tri mandata. Most, Domovinski pokret i koalicija Pametno, Fokus i Stranke s imenom i prezimenom (SSiP) po jedan mandat.
 
U II. izbornoj jedinici HDZ je osvojio šest, a Restart koalicija četiri mandata. Domovinski pokret osvojio je dva mandata, Most jedan, te Možemo po jedan mandat.
U III. izbornoj jedinici Restart koalicija osvojila je šest mandata, HDZ pet, a Domovinski pokret, HNS i Reformisti po jedan mandat.
 
U IV. izbornoj jedinici HDZ je osvojio osam mandata, dok su Restart i Domovinski pokret dobili po tri mandata.
 
Slično su glasali i birači u V. izbornoj jedinici, gdje je HDZ još jednom osvojio osam mandata, a Restart i Domovinski pokret po tri mandata.
 
U VI. izbornoj jedinici HDZ je osvojio šest mandata, a Restart četiri. Domovinski pokret dobio je dva, a Možemo i Most po jedan mandat.
 
U VII. izbornoj jedinici HDZ je osvojio šest mandata, Restart četiri, a Možemo, Domovinski pokret, koalicija Pametno, Fokus i SSiP te Most po jedan mandat.
 
U VIII. izbornoj jedinici pobjedu je odnijela Restart koalicija osvojivši osam mandata, HDZ četiri, a Možemo i Most po jedan mandat.
 
U IX. izbornoj jedinici HDZ je osvojio osam mandata, Restart koalicija tri, Domovinski pokret dva i Most jedan mandat.
 
U X. izbornoj jedinici HDZ je osvojio sedam mandata, Restart njih tri, a Most dva. Domovinski pokret i koalicija Pametno, Fokus i SSiP jedan mandat.
 
U XI. izbornoj jedinici, za hrvatske građane izvan Hrvatske, pobjedu je odnio HDZ i osvojio tri mandata. 
 
Od nacionalnih manjina, srpski predstavnici bit će SDSS-ovi Milorad Pupovac, Dragana Jeckov i Boris Milošević, Mađare će predstavljati Robert Jankovics, talijane Furio Radin, a Čehe i Slovake Vladimir Bilek.
 
Austrijske, bugarske, njemačke, poljske, romske, ruske, rusinske, rumunjske, turske, ukrajinske, vlaške i židovske manjince će i dalje predstavljati Veljko Kajtazi.
 
Glasači albanske, bošnjačke, crnogorske, makedonske i slovenske nacionalne manjine svoje su povjerenje ponovno dali Ermini Lekaj Prljaskaj. 
 
 
 Predsjednik HDZ-a Andrej Plenković: Velika pobjeda i ogromna obveza
 Predsjednik HDZ-a Andrej Plenković u obraćanju u izbornome stožeru nakon pobjede na parlamentarnim izborima poručio je kako je riječ o velikoj pobjedi i potpori birača, te ogromnoj obvezi o kojoj će voditi računa svakoga dana mandata u rješavanju izazova koji su pred Hrvatskom. 
"Ovaka potpora većine hrvatskih birača za nas je ogromna obveza i svakog dana iduće četiri godine o njoj ćemo voditi računa. Vodit ćemo računa jer Hrvatska treba rješenja za gospodarstvo,  javno-zdravstvene izazove, za jačanje demokracije, jačanje institucija, jačanje ljudskih prava, manjinskih prava", rekao je Plenković u obraćanju poslije objavljivanja rezultata..
Hrvatska danas treba Vladu koja će voditi politiku novog modernog suverenizma, koji baštini vrijednosti HDZ-a, našeg prvog predsjednika Franje Tuđmana, jer smo u proteklim godinama postavili HDZ upravo na ono mjesto političkog spektra gdje ga je on oduvijek stavljao i oduvijek želio, dodao je.
"Ova transformacija dobila je svoju potporu i na unutarstranačkim i danas na parlamentarnim izborima. I zato znamo da smo na ispravnom putu i za vrijednosti i napredak Hrvatske", istaknuo je.
Zahvalu je uputio svim hrvatskim građanima koji su izašli na birališta i dali svoj glas. "Bilo da su ga dali nama, koji smo dobili većinsko  povjerenje, bilo da su ga dali nekim drugim strankama za koje su smatrali da imaju najbolja rješenja za Hrvatsku. To je ono što je demokracija - iskaz volje naroda o smjeru kojim putem da ide Hrvatska", rekao je.
"Ovakav rezultat, a to je naša pobjeda, ne samo da je velik, nego obvezuje. Obvezuje jer smo imali težak mandat,  pun iskušenja iza nas, a izazov koji su pred nama su izgledno još i veći", dodao je Plenković.
 
Powered by WordPress.