Zoran Milanović, novi peti predsjednik Hrvatske!

IZ HRVATSKE
Typography

Birališta u Republiki Hrvatskoj zatvorena su u 19 sati, kada je završila i dvodnevna izborna šutnja. Drugi izborni krug pratio je dobar odaziv birača, bolji nego prije dva tjedna, lošiji nego u 2. krugu predsjedničkih izbora prije pet godina. Nakon što je obrađeno više od 99% biračkih mjesta Zoran Milanović ima više od 100 tisuća glasova prednosti. 1. Zoran Milanović 1.033.578 (52,70%) 2. Kolinda Grabar-Kitarović 927.758 (47,30%).   

 Zoran Milanović je na početku govora čestitao protukandidatkinji Kolindi Grabar-Kitarović nakon čega su se Tvornicom prolomili zvižduci. Međutim, Milanović je brzo prekinuo negodovanje među njegovim pristašama: „Kampanja je bila teška, duga, nije uvijek bila korektna. Ali to je tako. Politika je takav posao. Ako sam nekoga previše nazgazio, to nije bilo namjerno. Hrvatski građani su me izabrali za predsjednika hrvatske republike. Svih građana. Hrvata i onih koji to nisu. Sretan sam zbog toga. U životu sam radio i neke druge stvari. Bio sam premijer. To mi je bio i teret. Borio sam se za istinu. Nisam bio svima po volji. Ima puno ljudi koji nisu htjeli da postanem predsjednik. S time moramo živjeti. Od mene nećete slušati sladunjave priče o zajedništvu. Bit ću uho za svakoga, manje rame za plakanje. Moramo voditi dijalog, svjesni da da nas ima različitih. Ja sam obično ljudsko biće.

Onakav kakav sam bio u kampanji, bit ću i kao predsjednik... Govorit ću, pitat ću. Nadam se da neću iznevjeriti povjerenje koje ste mi dali. Ovih 4 milijuna koliko nas ima, traži svoje mjesto pod suncem. Mjesto u Europi koji je i dalje najljepši kontinent za život. Najmirniji projekt u kojem Hrvatska mora naći svoje mjesto i interes.
Sa svakim tko bude na vlasti, surađivat ću. Nemam pretenzija na velevlast. Neće biti spletki. Neće biti tajnih dilova i poslova. Za mene će sve stranke biti iste. Mi smo višestranačka parlamentarna demokracija. Nije savršeno, ali bolje od toga nemamo. Sve drugo je put u autokraciju.
Hrvatski ustav je društveni ugovor. Ja ga neću svakom prilikom držati ispred sebe, da ostavim bolji dojam, ali ću ga se držati. Još jednom hvala svima." 
Na početku govoru predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović na odlasku je zahvalila „svojoj obitelji, suprugu, djeci, mami i tati na svoj strpljivosti, potpori i beskrajnoj ljubavi svih ovih godina“.
„Volim vas. Zahvaljujem vodstvu HDZ-a na čelu s Andrejem Plenkovićem, svim članovima i članicama HDZ-a kao i svim strankama koje su me podržale. Ostanimo ujedinjeni i okupljeni za našu Hrvatsku“, kazala  je Kolinda Grabar-Kitarović.  
 
 
Do 20:35 sati obradilo se 106 od ukupno 124 biračka mjesta, a prema rezultatima za  Kolindu Grabar-Kitarović glasalo je 40.404 Hrvata u dijaspori, dok za Zorana Milanovića njih 5.282. U Bosni i Hercegovini Kolinda Grabar-Kitarović osvojila je 29.671 glasova, dok je Milanović zadobio povjerenje  2.085 glasača. U Republiki Srbija za Zorana  Milanovića je glasovalo 417 osoba, a za Kolindu Grabar-Kitarović glasovalo je 429.
 
 
Powered by WordPress.