Hrvatska glazbena udruga „Festival bunjevačkih pisama“ unaprjeđuje glazbenu kulturu i umjetnosti Hrvata – Bunjevaca

HRVATSKE NOVINE
Typography

Hrvatska glazbena udruga „Festival bunjevačkih pisama“ je kulturna udruga iz Subotice. Utemeljena je 24. XI. 2009. godine. Udruga je utemeljena s ciljem očuvanja i popularizacije glazbene kulturne baštine, unapređivanja glazbene kulture i umjetnosti, edukacije građana, a posebno djece i mladih o značaju čuvanja, zaštite i unaprjeđenja glazbene kulture i umjetnosti Hrvata – Bunjevaca.   

U sklopu Udruge djeluje Dječji festivalski tamburaški orkestar, koji svira na Smotri dječjih pjevača i zborova. Osim na Smotri, Dječji orkestar ima tijekom godine nastupe i na manifestacijama hrvatskih udruga kulture na kojima su prisutna djeca osnovnoškolske dobi, poput maskenbala, priredbi i javnih satova u osnovnim školama, u Subotici i okolici. Surađuje sa sličnim orkestrima pri glazbenim školama iz cijele Vojvodine.
Veliki festivalski tamburaški orkestar je nositelj izvedbe na Festivalu bunjevački pisama. Utemeljen je 2001. godine, kada i „Festival bunjevački pisama“. Članovi tamburaškog orkestra su i učenici Glazbene škole te polaznici škole tambure pri udruzi. Orkestar postiže vrlo lijepe rezultate. Svake godine prati soliste pjevače na festivalu, a ima i svoje samostalne nastupe u okviru kulturnih događaja u gradu Subotici i šire.
Godine 2009. orkestar je bio na međunarodnom natjecanju „Tamburica Janike Balaža“ u Novom Sadu. Osvojio je drugo mjesto, a mladi primaš orkestra Miran Tikvicki titulu najboljeg primaša. 2012. osvaja drugu nagradu u obje kategorije.
Orkestar je imao zapažen nastup na II. međunarodnom festivalu tambure u Osijeku koje organizira Škola Batorek, te nastupe u Kalači, Kaćmaru i Desku u Republici Mađarskoj.
Na smotrama tambure koje priprema aktiv nastavnika tambure, svake godine ponese prve nagrade. Smotre su do sada bile u Subotici, Pančevu, Somboru, Vršcu, Adi, Bečeju, Zrenjaninu, Kikindi.
Godine 2013. na pokrajinskom festivalu tamburaša osvaja prvu nagradu sa 100 bodova. Orkestar je tijekom te godine imao i zapažene nastupe na X. festivalu vojvođanske tambure, festivalu u Pljevljima, a 2014. i 2015. godine na Međunarodnom festivalu hrvatske tamburaške glazbe u Osijeku, gdje je nastupivši prvi put dobio visoku ocjenu i Zlatnu plaketu „Tambura Paje Kolarića“. Bilježi uspješnu turneju u Varaždinu i Novom Marofu te brojne humanitarne koncerte i nastupe u okviru hrvatske zajednice u Vojvodini.
Dirigentica tamburaškog orkestra je Mira Temunović, koja radi kao profesorica tambure u Glazbenoj školi u Subotici.
Glavna manifestacija udruge je „Festival bunjevački pisama“, koji traje od 2001. godine, Smotra dječjih pjevača i zborovna na kojoj je proteklih 15 godina, izvedena 101 melodija.
Hrvatska glazbena udruga Festival bunjevački pisama iz Subotice odnedavno ima svoj vlastiti dom. Kuća se nalazi u MZ Ker, na adresi Vladimira Gortana broj 23 (Hadnađev sokak). Tamburaška kuća ima oko 160 četvornih metara
Godišnji koncert Hrvatske glazbene udruge „Festival bunjevački pisama“ održan je u nedjelju, 3. prosinca, u Velikoj vijećnici subotičke Gradske kuće, a za ovu prigodu je priređena izložba „Rasli smo pjevajući“. Nastupili su članovi Dječjeg tamburaškog orkestra, Velikog tamburaškog orkestra i vokalni solisti: Matija Ivković Ivandekić, Katarina Vukadinović, Roko Piuković, Kristina Anišić, Kristina Kemenji, Kristina Crnković, Petar Skenderović, Dunja Šimić, Martina Lišić, Ana Francisšković, Katarina Skenderović, Luka Matatić, Magdalena Temunović, Katarina Vojnić Purčar i Luka Skenderović.
J.D.
 
Powered by WordPress.