Zapalimo ćetvrtu svijeću na svom adventskom vijencu

HRVATSKE NOVINE
Typography

Došašće ili advent je razdoblje u crkvenoj liturgijskoj godini, vrijeme pripreme za blagdan Božića. Došašće počinje četiri nedjelje prije Božića. Najranije može početi 27. studenog, a najkasnije 3. prosinca. Završava 24. prosinca na Badnjak. U došašću su svakog jutra zornice.   

     

Stigla nam je četvrta adventska nedjelja. Četvrta svijeća je svijeća anđela i donosi - ljubav. Četvrta svijeća ujedno je i posljednja, te je posljednji vjesnik Božića. Kada zapalimo četvrtu svijeću, tek tada je naš adventski vijenac u punom sjaju; tek je tada potpun i baš mu ništa ne nedostaje. To bismo mogli izravno povezati sa životom - tek kada imamo ljubav, naš život dobije pravi smisao. Posljednja svijeća, koja simbolizira ljubav, daje smisao prvim trima svijećama - svijeći nade, mira i radosti. Kao i inače, i tu je ljubav točka na i, te kao takva okrunjuje sve one dosadašnje ljepot
 
Na treću nedjelju ili na polovici Adventa pali se ružičasta, pastirska svijeća, simbol radosti zbog Božića koji se bliži.....
darujte sebe, svoje vrijeme, lijepu riječ, zagrljaj, osmijeh..!
 
Drugu svijeću adventa zapali u svojim odnosima. Oni su potrebni svjetla. Postavlja se na stol u vrijeme došašća kao simbol iščekivanja Božića.  Adventski vijenac sa četiri svijeće simbolizira četiri nedjelje Došašća. Kršćani su preuzeli ovu tradiciju, pa su se adventskim vijencem poslužili u duhovnoj pripremi za Božić, u očekivanju Krista, Svjetla svijeta koji će rastjerati tamu grijeha.
Prve nedjelje se pali prva svijeća i tako redom da do Božića gore sve četiri.
Vijenac se plete od zimzelenih grančica, ali tako da nema početka ni kraja što označuje vječnost. Bor i božikovina u vijencu simboliziraju besmrtnost, lovor označava pobjedu nad grijehom i patnjom, a cedar snagu i izlječenje od svih bolesti. 
Četiri svijeće na vijencu znak su četiri adventska tjedna i najčešće su tri ljubičaste i jedna ružičaste boje. U prvu nedjelju Adventa, razdoblja koje prethodi Božiću, pali se prva, ljubičasta svijeća - svijeća nade i iščekivanja ili postilica. Druge nedjelje Adventa pali se također ljubičasta svijeća - svijeća mira ili pomirilica, s porukom pomirenja s svima. Treće se nedjelje pali ružičasta svijeća – svijeća radosti i veselja. Četvrta se pali ljubičasta svijeća – svijeća ljubavi, dok je negdje običaj na adventski vijenac staviti i petu bijelu svijeću – Kristovu svijeću.
V.I
Powered by WordPress.