HDF: Rješenje poverenika za informacije od javnog značaja kojim se nalaže HNV-u i ZKVH-u da javnosti pruže podatke

Politika
Typography

Hrvatski demokratski forum (HDF), sa sjedištem u Subotici, obavještava javnost da je Povjerenik za informacije od javnog značaja donio rješenja kojim se Hrvatskom nacionalnom vijeću (HNV) i Zavodu za kulturu vojvođanskih Hrvata (ZKVH) nalaže da bez odlaganja, a najkasnije u roku od 8 dana od dana prijema rješenja, podnositelju zahtjeva Zvonimiru Perušiću dostave informacije od javnog značaja koja su ove institucije odbile staviti javnosti na uvid.  

Riječ je o zahtjevima kojima su od HNV-a i ZKVH-a tražene informacije o trošenju novca u ovim institucijama hrvatske manjinske zajednice u Republici Srbiji, o čemu ne postoje javno dostupni podaci, a radi se o višemilijunskim iznosima.  
Građani Republike Srbije i Republike Hrvatske imaju pravo znati kolika su, recimo, primanja po svim osnovama predsjednice HNV-a Jasne Vojnić, te koja su imena i prezimena izabranih kandidata kojima su omogućene besplatne doktorske studije i tko je sve taj poslijediplomski studij uspješno završio, a tko nije. Porezni obveznici imaju pravo znati i s kojim pojedincima su ove institucije u proteklom razdoblju sklapale ugovore o djelu i druge ugovore po kojima su isplaćivani honorari i je li to rađeno po zakonu, odnosno uz odobrenje nadležnog tijela za dodatno angažiranje osoba ili nije. Također ne smije ostati sakriveno od javnosti kojim se odabranim tvrtkama već godinama povjeravaju opravdani ili neopravdani poslovi i isplaćuju sredstva u velikim iznosima.
Rješenja je Povjerenik donio nakon što je uvažio žalbe podnositelja zahtjeva zbog odbijanja HNV-a i ZKVH-a da pruže na uvid podatke o isplatama za koje, ukoliko je sve rađeno po zakonu, ne bi smjelo biti razloga za skrivanje.
Predsjednica HNV-a Jasna Vojnić je u više navrata i pismeno i u izravnom razgovoru s podnositeljem zahtjeva odbila dati podatke koji se tiču ne samo pripadnika hrvatske zajednice, nego i svih poreznih obveznika u Republici Srbiji i Republici Hrvatskoj.
Cilj HDF-a je utvrditi pravo stanje u funkcioniranju i materijalno-financijskom poslovanju HNV-a i ZKVH-a, jer smatra nedopustivim da o novcu koji je namijenjen svim pripadnicima hrvatske nacionalne manjine u Republici Srbiji, bez ikakve kontrole javnosti raspolažu jedna ili dvije ni od koga izabrane osobe. HDF također drži sramnim da se informacije od javnog značaja od HNV-a i ZKVH-a mogu dobiti samo nakon intervencije Povjerenika, što dodatno podgrijava dvojbe koje u javnosti postoje kad je riječ o poslovanju ovih dviju institucija hrvatske zajednice.
 
Zvonimir Perušić
Hrvatski demokratski forum
 
Powered by WordPress.