Demokratski savez Hrvata u Vojvodini nije dio vlasti u Subotici

Politika
Typography

Demokratskom savezu Hrvata u Vojvodini (DSHV)  od prvih višestranačkih izbora na osnovu ostvarenog izbornog rezultata je pripalo mjesto dogradonačelnika grada Subotice sve do 2013. godine. Prekomponiranjem vlasti 2013. u gradu Subotici DSHV je poslije dvadeset godina izgubiio mjesto dogradonačelnika, ali su bili dio vlasti, njihov predstavnik je obnašao funkciju Člana Gradskog vijeća.  

Demokratski savez Hrvata u Vojvodini (DSHV) poslije održanih izbora 2016. nije dio vlasti u gradu Subotici jer je Srpska napredna stranka (SNS) sa svojim koalicijskim partnerima pridobio najveće povjerenje birača i sa Savezom vojvođanskih (Mađara SVM) formirao vlast u Subotici. Tako je Demokratski savez Hrvata u Vojvodini poslije  dvadest i šest godina sudjelovanja u vlasti prešao u oporbu.
Nakon 21. lipnja i održanih ovogodišnjih lokalni izbora u gradu Subotici Srpska napredna stranka (SNS) sa svojim koalicijskim partnerima Savezom vojvođanskih Mađara (SVM), i Socijalističkom partijom Srbije (SPS) i uz potporu Saveza bačkih Bunjevaca formirao je vlast.
U vlast u Gradu nisu pozvali i hrvatsku opciju DSHV. Da li zbog politike koju provodi predsjednik stranke Žigmanov, ili zbog slabog izbornog rezultata vrijeme će pokazati. Očekivali smo da će predsjedništvo subotičke Podružnice DSHV se oglasiti priopćenjem ili da če njen predsjedsjednik Mirko Ostrogonac održati konferenciju za medije.
O izbornom rezultatu DSHV možemo reći samo da u novom sazivu subotičkog parlamenta ima isti broj vijećnika dva kao i stranka Savez bačkih Bunjevaca, što u povijesti višestranačkih izbora nije zabilježeno.
Od održavanja  prvih višestranačkih izbora do izbora 2016., broj vijećnika DSHV u gradskom parlamenu bio je 4 ili više, a broj vjećnika Savez bačkih Bunjevaca je bio 1, te 2016. omjer je bio 2:1. Što možemo očekivati na narednim izborima ne sluti na dobro ako sa ovaj trend nastavi. Danas poslije 1. Konstituirajuće sjednice Skupštine grada Subotice svjedočimo da je DSHV u oporbi.
Nije naše da budemo sudci o strategijama stranaka, to je pravo članova i vodstva stranke, ali nemože stranka jedan dan voditi oporbenu politiku, a drugi željeti biti dio vlasti.
V.I.
 
Powered by WordPress.