Održana 24. sjednica Hrvatskog nacionalnog vijeća u Srbiji

Politika
Typography

U Subotici je 5. Veljače u restoranu „Dukat“, održana24. sjednica Hrvatskog nacionalnog vijeća u Srbiji. Na sjednici je jednoglasno usvojen program rada i financijski plan Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata za 2020. godinu. Također, jednoglasno je usvojeno godišnje izvješće Hrvatskog nacionalnog vijeća u Republici Srbiji za 2019. godinu, te godišnji i financijski plan Vijeća za 2020.   

Među prioritetima HNVa u godišnjem planu nalaze se predstojeći izbori u Republici Srbiji, popis pučanstva 2021. godine, obilježavanje mnogih obljetnica poput 150 godina prvih bunjevačko-šokačkih novina, 50 godina HKC “Bunjevačko kolo”, 75 godina od izlaska prvog broja Hrvatske riječi te godina velikana.
„Od projekata koje smo započeli prošle godine i koje ćemo nastaviti jest projekt izgradnje Hrvatske kuće za koju će ovog mjeseca biti izrađena projektna dokumentacija, a nadamo se da će vrlo uskoro započeti i njena gradnja. Također, aktivnosti u svezi s Hrvatskim školskim centrom, obnovom spomen doma Josipa bana Jelačića, opremanjem Šokačke kuće u Vajskoj, a vrlo uskoro, kroz tjedan dana, očekuje nas i primopredaja ključeva kuće Monoštorske župe odnosno bivšeg Samostana časnih sestara u svrhu mjesne kulturne udruge u Monoštoru”, izjavila je predsjednica Hrvatskog nacionalnog vijeća u Republici Srbiji Jasna Vojnić.
Dopredsjednici za Suboticu, Podunavlje i Sombor i predsjednici Odbora za obrazovanje, kulturu i informiranje iznijeli su svoja izvješća iz 2019. godine, kao i planove za 2020. godini.
Na sjednici Vijeća dato je negativno mišljenje o Prijedlogu plana upisa u Politehničku školu u Subotici u školskoj 2020/2021. godini odnosno nije prihvaćen trogodišnji profil i očekuje se prijedlog četverogodišnjeg srednjoškolskog profila na hrvatskom nastavnom jeziku. Također, vijećnici su dali pozitivno mišljenje u postupku imenovanja Stevana Mačkovića za ravnatelja Povijesnog arhiva Subotica.
 
Powered by WordPress.