Žigmanov optužio gradsku vlast u Subotici za diskriminaciju hrvatske zajednice

Politika
Typography

Na posljednjoj ovogodišnjoj redovitoj sjednici Skupštine grada Subotice, koja je održana 23. prosinca, vijećnici Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini nisu sudjelovali, a kao razlog bojkota navode činjenicu da gotovo godinu dana na dnevni red ovoga tijela nije uvrštena Odluka o mreži vrtića i osnovnih škola na teritoriju Grada.  

Odluka je to koja uz Odluku o mreži srednjih škola koju treba donijeti Autonomna Pokrajina Vojvodina i rješavanje pitanja izmještanja Tehničke i Politehničke škole koči osnivanje Hrvatskog obrazovno-odgojnog centra u Subotici.

Gotovo godinu dana od podnošenja inicijative, u dnevni red Skupštine grada nije uvrštena izmjena odluka o mreži vrtića i osnovnih škola na teritoriju Subotice, što je preduvjet za formalnu registraciju centra, izjavio je u hodniku gradske skupštine predsjednik i vijećnik DSHV-a Tomislav Žigmanov.
Po riječima Žigmanova, još polovicom prošle godine Autonomna pokrajina Vojvodine i mjerodavno ministarstvo donijeli su odluku o formiranju radne skupine za osnutak Hrvatskog školskog centra, koja je uputila inicijativu Subotici da se usvoji izmjena odluke o mreži vrtića i osnovnih škola na teritoriju Subotice.
"O tome je bilo riječi i s najvišim predstavnicima Republike Srbije, s predsjednikom Aleksandrom Vučićem, a to kao preporuka stoji i u preporukama Međuvladinog mješovitog odbora Srbije i Hrvatske", rekao je.
Ne možemo vjerovati, istaknuo je, "da unutar Srbije ne postoji sustav koji koordinirano radi na ostvarivanju temeljnih odluka koje smo dogovorili s višim instancama vlasti, i da grad Subotica djeluje kao neka vrsta odmetnutog dijela tih struktura".
Žigmanov kaže kako odgovornim ne smatra samo gradskog čelnika SNS-a i gradonačelnika Subotice, već i lidera SVM-a.
To je, dodao je, "više nego očita gesta diskriminacije kada su u pitanju inicijative hrvatske zajednice".
 
Powered by WordPress.