Interreg program primjer uspješne suradnje Republike Srbije i Republike Hrvatske

HRVATI U SRBIJI
Typography

Priopćenje za javnost Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini: 


Demokratski savez Hrvata u Vojvodini pozdravlja najavljeni susret visokih predstavnika Ministarstva za europske integracije Republike Srbije i Ministarstva za regionalni razvoj i fondove europske unije Republike Hrvatske, koji će biti održan u Novom Sadu u petak, 20. listopada, u okvira manifestacije „Dan Interreg suradnje“.
Republika Srbija i Republika Hrvatska od 2007. godine surađuju i zajednički upravljaju brojnim prekograničnim programima Europske unije, a Interreg program primjer je izuzetno uspješne suradnje državnih institucija dvije zemlje. Uz financijsku potporu Europske unije, od 2007. godine do sada je kroz ovaj prekogranični program suradnje podržan 81 projekt u ukupnoj vrijednosti 45 milijuna eura. Realizirani projekti doprinijeli su socio-ekonomskom razvitku prekograničnih područja, kao i kulturno-socijalnom povezivanju hrvatskog i srpskog naroda.
Perspektive suradnje dvije zemlje u razdoblju 2021.-2027. godine izgledaju još bolje, budući da je Europska unija za novo sedmogodišnje razdoblje opredijelila 34,8 milijuna eura za Interreg program. Demokratski savez Hrvata u Vojvodini nastavlja pružati potporu djelatnicima dva ministarstva u provedbi Interreg programa novoga ciklusa, uz očekivanja da će novi zajednički projekti utjecati pozitivno na daljnju normalizaciju odnosa između Republike Srbije i Republike Hrvatske te da će dio projekata imati i konkretne posljedice na unapređenje kvaliteta života pripadnika hrvatske zajednice u Republici Srbiji.
Predsjednik DSHV-a Tomislav Žigmanov