Proslavljen blagdan hrvatske zajednice – Dan rođenja bana Josipa Jelačića

HRVATI U SRBIJI
Typography

Praznik hrvatske zajednice u Republici Srbiji – Dan rođenja bana Josipa Jelačića  svečano je 15. listopada obilježen u prepunoj kazališnoj dvorani Gimnazije „Laza Kostić“ u  Novom Sadu . 


Program je izvelo osam hrvatskih kulturnih udruga iz Srijema, a povodom, uz Josipovo, najvećeg praznika svih Hrvata u Republici Srbiji, dana rođenja bana Jelačića, i nije se znalo koja udruga je imala bolje predstavljanje svojih umijeća i dostignuća.
U programu pod nazivom "Srijemci Srijemu" su sudjelovali članovi HKD-a “Šid” iz Šida, Društva hrvatske mladeži Zemuna, Zajednice Hrvata Zemuna “Ilija Okrugić”, Hrvatske čitaonice “Fischer” iz Surčina, HKPD-a “Jelačić” iz Petrovaradina, HKC-a “Srijem – Hrvatski dom” iz Srijemske Mitrovice, HKPD-a “Tomislav” iz Golubinaca i HKPD-a “Matija Gubec” iz Rume.
Svojom tamburaškom glazbom, pjesmama, plesovima i nošnjom Srijemci su pokazali dio kulturnog naslijeđa koje njeguju, a koji se mogao prikazati u uvjetima kazališne dvorane, pa i više od toga.
Program je bio prije svega izuzetne kvalitete u svim segmentima izvjedbe, a raskošno raznovrstan (od plijesova i igara do recitala, od tamburaške svirke do dalmatinskih pjesama, od narodnih pjesama, horskih izvedbi, od srijemskih bećaraca do zabavnih pjesama) da bi svoj vrhunac imao u tamburaško-pjevačkoj izvedbi sastava iz Golubinaca, u opernom glasu najstarijeg člana mješovitog hora HKPD “Jelačić” iz Petrovaradina i u interpretaciji pjesama Doris Dragović članice iz iste udruge, što je publika pozdravljala dugim frenetičnim aplauzom!
Na početku svečanosti nazočnima se obratila predsjednica Hrvatskog nacionalnog vijeća (HNV) Jasna Vojnić koji je podsjetila na važnost obilježavanja ovog datuma za hrvatsku zajednicu u Srbiji te navela: “Gradimo, snažimo se, rastemo, prepoznajemo se, primamo… Istina blagodati nisu još doprli do svih dijelova našega bića, no ono što vodstvo hrvatske zajednice svim srcem želi i vjeruje jest da će se vrlo uskoro i Hrvatima u Srijemu povratiti stari sjaj. Vrlo uskoro ćemo svi osjetiti kako se isplatilo sve ove godine ne odustajati. Ipak, moramo biti svjesni jednoga: primiti možemo samo onoliko koliko je naša posudica duboka i spremna. Moramo biti svjesni da će rane 90-ih zacijeliti jedino ako budemo zagledani u budućnost i da su napor i znoj neraskidivi dio onih čijim se plodovima divimo. Bez jasnih vizija, davanja sebe i aktivnog rada nijedna udruga nije održala svoje manifestacije i članstvo.
Središnji državni ured za Hrvate izvan Hrvatske obećao je ove godine i stipendije za studente koji ovdje studiraju. Nastavit će iz godine u godinu podržavati i naše kapitalne projekte. I crkvu uza se imamo. Vizija HNV-a jeste kako svaki dio našega bića dobiva zrak. I ne samo zrak, nego kako sinkrono dišemo punim plućima. Vjerujemo da smo to konačno zaslužili, a neka ovi 'Srijemci Srijemu’ uronjeni u Dan bana Josipa Jelačića budu novi simbol i nova etapa naše stamenije budućnosti. Ne posustajmo, ne odustajmo, a neka bude kako Bog dade i sreća junačka”, između ostalog rekla je Vojnić.
Pripadnicima hrvatske nacionalne manjine obratio se i savjetnik s posebnim položajem za pitanja hrvatske nacionalne manjine u Središnjem državnom uredu za Hrvate izvan Republike Hrvatske Milan Bošnjak, koji je istaknuo kako su Hrvati u Srijemu još uvijek zajednica kojoj je potrebna najveća potpora.
“Uza svo poštovanje prema hrvatskim udrugama u drugim dijelovima Vojvodine koje imaju puno izazova u svome radu, koje se suočavaju s različitim poteškoćama i preprekama, upravo su Hrvati u Srijemu još uvijek zajednica kojoj je potrebna naša najveća pomoć i koju moramo doista na poseban način ohrabrivati i činiti sve da oni otvore vrata novih mogućnosti i da počnu kretati u nove razvojne projekte.
U Središnjem državnom uredu za Hrvate izvan RH u posebnom su fokusu djeca i mladi. Na visokim učilištima osiguran je upis u posebnoj upisnoj kvoti, gdje gotovo trećinu ukupnih polaznika na hrvatskim visokim učilištima čine Hrvati iz Vojvodine. Isto tako, od ove godine Središnji državni ured će dati stipendiju i mladim ljudima koji studiraju na srbijanskim visokim učilištima.”

Ministar za ljudska i manjinska prava Tomislav Žigmanov je istaknuo da se ustrajno mora čovjek angažirati, raditi, posvetiti, da bi ostvario velike ideje
“Prvo ćemo spomenuti ustrajnost kojom ban Jelačić, usprkos velikim izazovima činio u svom nedugom životu. Ustrajno se mora čovjek angažirati, raditi, posvetiti, da bi ostvario velike ideje. Druga poruka jeste da je bio nepokolebljiv. Ono što dolazi do nas kao zapreka, ono što se prepoznaje kao otegotna okolnost, ono što se nameće kao poteškoća, ne bi nas smjelo onespokojavati, niti nas dovoditi u situaciju da u životu svjedočimo malodušje i odustajanje. Tu je isto jedna važna osobina koja nas mora nadahnjivati i danas poticati da bana slijedimo u tome, a to je da naše živote, i u individualnom području i u javnom prostoru, ostvarujemo uz primjenu moralno-kritičkih načela napose da budemo privrženi vrijednosti poštenja, kako bi naša zalaganja za opće dobro, za dobro hrvatske zajednice, za ono što pripada nama kao manjinskoj zajednici u Srbiji, mogli ostvarivati na način da za posljedicu nema dodatne nesporazume, neslaganja, da svjedočimo da uspravni možemo realizirati sve ono što hoćemo tako da omilimo i drugima da budu skupa s nama”.