18 godina Hrvatskog nacionalnog vijeća u Republici Srbiji

HRVATI U SRBIJI
Typography

Hrvatska zajednica u Srbiji  proslavlja  15. prosinca obljetnicu utemeljenja i formiranja prvog saziva Hrvatskog nacionalnog vijeća (HNV). Prva elektorska skupština održana je 15. prosinca 2002. a na kojoj je sudjelovalo 198 elektora.  

Tada je izabrano 35 vijećnika koji su utemeljili Hrvatsko nacionalno vijeće na konstituirajućoj sjednici. Prvi saziv Hrvatskog nacionalnog vijeća je formiran na konstitutivnoj sjednici održanoj 25. siječnja 2003. u Subotici.

Zbog pandemije izazvane koronavirusom ove godine praznik hrvatske zajednice- Dana izbora prvog saziva Hrvatskog nacionalnog vijeća u Republici Srbiji nije obilježen svečanom akademijom.
Za ovu prigodu, predsjednica Hrvatskog nacionalnog vijeća u Republici Srbiji Jasna Vojnić uputila je pripadnicima hrvatske zajednice čestitku: „Velika je vrijednost bezbrižnog djetinjstva, osjećaja zaštićenosti i podrške koje društvo daje mladim naraštajima u njihovu odrastanju. A onda, sva toplina i skrb kulminira u čestitci na 18. rođendan: 'Dobrodošao u svijet odraslih!'. 
Sve je neobično ove godine, a neobičan je i naš rođendan – mi ne ulazimo u svijet odraslih, mi smo se u njemu zatekli još prije 18 godina, točnije 15. prosinca 2002. kada je osnovan I. saziv Hrvatskog nacionalnog vijeća u Republici Srbiji. Iako nije bilo bezbrižno, razloga za slavlje danas itekako ima! Slavimo našu zajedničku pobjedu i ustrajnost. Gledamo unatrag ponosni što smo unatoč, ili možda zahvaljujući, svim izazovima opstali, očvrsnuli i postali jači. Umjesto uobičajene proslave, kada je već sve neobično, mi smo za vas pripremili dar – video uradak o najvećim postignućima u proteklim dvjema godinama rada IV. saziva HNV-a. Hvala vam na podršci i što ste tu uz nas!“
Na ovaj praznik se uručuju i priznanja zaslužnim članovima hrvatske zajednice doprinos u društvenim aktivnostima - priznanje "Ban Josip Jelačić", za doprinos u području kulture, priznanje "Dr. Josip Andrić" i priznanje iz područja obrazovanja "Pajo Kujundžić", a za 2020. godinu će biti uručena naknadno.
J. D.