Nagrada "Pajo Kujundžić"- Družbi Kćeri milosrđa i vrtiću "Marija Petković-Sunčica“

HRVATI U SRBIJI
Typography

Na 44. sjednici Hrvatskog nacionalnog vijeća u Srbiji usvojene su odluke o dodjeli priznanja zaslužnim članovima hrvatske zajednice za 2020. godinu. Hrvatsko nacionalno vijeće dodjeljuje priznanja za doprinos društvenim aktivnostima, u oblasti kulture i iz područja obrazovanja.   

Za doprinos u društvenim aktivnostima - priznanje "Ban Josip Jelačić" za 2020. dodjelju je se Aleksandru Skenderoviću, za doprinos u području kulture -, priznanje "Dr. Josip Andrić" HKCu „Bunjevačko kolo“ iz Subotice, a priznanje iz područja obrazovanja "Pajo Kujundžić", Družbi Kćeri milosrđa i vrtiću Marija Petković – Sunčica“.
 Vrtić „Marija Petković – Sunčica“ osnovale su sestre iz družbe Kćeri Milosrđa uz finansijsku podršku Katoličke službe za pomoć. Dječji vrtić ”Marija Petković” – ”Sunčica je zvanično otvoren i blagoslovljen 18. rujna 2001. godine. Vrtić je nazvan po utemeljiteljki družbe Kćeri Milosrđa, Mariji Petković, koja je prva došla u Suboticu i započela rad sa djecom. 
Nakon tri godine je vrtić pripojen PU „Naša radost“, ali i je ostao onakav kakav je bio na počektu – Montesori metoda, nastava na hrvatskom jeziku i vjerska nastava za koju su zadužene časne sestre. Program se odvija za uzrast od tri do šest godina..
Svećenik Pajo Kujundžić, po kojem se dodjeljuje priznanje iz područja obrazovanjna, rođen je u Subotici 15. svibnja 1859. Kao mladi bogoslov još 1878. godine se upoznao s biskupom Ivanom Antunovićem-narodnim preporoditeljom bunjevačkih Hrvata.
Pajo Kujundžić je sve do svoje smrti, imao predvodničku ulogu među hrvatskim svećenstvom u Bačkoj. Uredio je „Bunjevačko-šokacku Danicu ili subotički kalendar za 1884.. Taj kalendar od 1893. godine, uz kraće ili duže prekide, izlazio do naših dana kao "Subotička Danica". Osnovao je "Kolo mladeži" da njeguje bunjevačku pjesmu i kola. Pisao rasprave o "bunjevačkom pitanju" kako pred kraj XIX. tako i početkom XX. stoljeća. Zaslužan je za odgoj jednog naraštaja mladih ljudi koji su u njemu gledali učitelja i branitelja narodnih prava. Tražio je uvođenje hrvatskog jezika u škole ističući da su Bunjevci Hrvati i da govore hrvatskim jezikom.
 
Powered by WordPress.