Rodna kuća bana Josipa Jelačića data na upotrebu hrvatskoj zajednici

HRVATI U SRBIJI
Typography

Odlukom Hrvatskog nacionalnog vijeća u Srbiji iz 2005. godine, dan rođenja bana Jelačića obilježava se kao jedan od četiri praznika hrvatske zajednice u Srbiji. Praznik hrvatske zajednice u Republici Srbiji – Dan rođenja bana Josipa Jelačića svečano se obilježio održavanjem svečane akademije i primopredajom spomen kuće bana Jelačića u petak, 16. listopada 2020. godine u Petrovaradinu.  

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman kao izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske u petak, 16. listopada 2020. godine,sudjelovali su na svečanosti primopredaje spomen kuće bana Josipa Jelačića u Petrovaradinu. 

Predsjednik Republike Srbije Aleksandar Vučić poručio je da želja Srbije da pošalje jasnu poruku da su pripadnici hrvatske nacionalne manjine neko ko treba da uživa sva moguća prava i da je Srbija njihova domovina.
"Bez obzira na to šta je bilo u prošlosti, siguran sam da i jedni i drugi dobro razumemo da samo dijalogom, čuvajući mir, sigurnost i stabilnost Srbije i Hrvatske, treba da počnemo da gradimo poverenje između nas. Da počnemo ne samo da čujemo, već i slušamo jedni druge", rekao je predsednik Vučić i naglasio da moramo da poštujemo pravo drugih na očuvanje nacionalnog, kulturnog i drugog identiteta, uz poboljšanje ekonomske pozicije Srba u Hrvatskoj i Hrvata u Srbiji. 
"Bez toga, pravićemo probleme, nesigurnost i nestabilnost jedni za druge. Suviše smo mali da bismo mogli dozvoliti sebi luksuz svađa i bilo kakvih problema u budućnosti. Zato je bolje da što pre to razumemo i počnemo da se okrećemo jedni drugima, radimo zajedno, pa će i rezultati biti ubedljivo bolji", poručio je predsjednik Vučić. 
On je naveo da je za Srbiju važno što je jedan dio malih problema upjela da riješiti, te podsjetio na uspješno očuvanje hrvatskog odeljenja osnovne škole u Bačkom Bregu, proširenje mreže profila u školama na hrvatskom jeziku, osnivanje Lektorata na hrvatskom, podršku Društvu "Jelačić" iz Petrovaradina, obnovu Doma kulture u Tavankutu, mosta u Monoštoru. 
"Smatram da je veoma važno produbljivanje saradnje sa hrvatskom zajednicom. Takođe je veoma važno da u ovom teškom periodu, kada smo svi pogođeni korona krizom, pokažemo solidarnost", dodao je predsjednik Vučić.
 On je najavio da će, u skladu sa zahtjevom hrvatske manjine o značajnijem učešću u vlasti, iako se ne mogu praviti paralele sa srpskom zajednicom u Hrvatskoj, ni po broju ni po procentu, Srbija izaći u susret i u dogovoru sa Hrvatskim nacionalnim vijećem u Srbiji(HNV) pokušati da pronađe dobra mjesta na kojima će upravo Hrvati, bilo sa severa Srbije ili kog drugog djela, moći da pomognu u daljem razvoju svoje domovine i da obezbjede bolju poziciju svojoj zajednici.  
Predsednik Vučić je istakao da će država Srbija, spremna da učestvuje u renoviranju ovog prostora kako bi postao velelepno mjesto okupljanja Hrvata, biti spremna da pomaže i dalji razvoj infrastrukture HNV i hrvatske zajednice. 
"Želim da Srbiju uvek doživljavate kao svoju domovinu, jednako koliko volite svoju Hrvatsku, da tražite od nas da pomognemo, a mi ćemo učiniti sve što je u našoj moći i doživljavaćemo vas ne kao nekog ko remeti, već ko doprinosi našem razvoju. Verujem da ćemo uspostaviti poverenje između srpskog i hrvatskog naroda", poručio je predsednik Vučić hrvatskoj zajednici u Srbiji. 
Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman u svom obraćanju je rekao „Ovo je svakako veliki dan za hrvatsku zajednicu u Srbiji, ali i važan trenutak u odnosima Republike Hrvatske i Republike Srbije, jer ova svečanost pokazuje da zajedničkim snagama možemo raditi na dobrobit svih nas“.
Ministar Grlić Radman iskazao je uvjerenje da će spomen kuća bana hrvatskog Jelačića pridonijeti očuvanju i predstavljanju tradicijske i suvremene kulture Hrvata, kao i zaštiti kulturno-povijesnog nasljeđa hrvatske nacionalne manjine u Srbiji.
„Manjine jesu i moraju biti poveznica i spona koja će jačati odnose između naše dvije zemlje“, istaknuo je ministar i dodao su Republici Hrvatskoj iznimno važni Hrvati u Republici Srbiji, a s posebnom pozornošću brinemo o Hrvatima izvan Hrvatske, kao i manjinama u Hrvatskoj.
“Nadamo se da će hrvatska manjina u Republici Srbiji, sukladno Sporazumu o uzajamnoj zaštiti nacionalnih manjina potpisanog 2004. godine, imati svoje predstavnike na svim razinama vlasti“, rekao je ministar.
Predsjednica Hrvatskog nacionalnog vijeća Jasna Vojnić je istakla da hrvatska zajednica danas ima razloga za veliko veselje budući da je kuća bana Jelačića nakon 75 godina vraćena hrvatskoj zajednici.
„Hrvatska zajednica u Republici Srbiji dobila je svoj kulturni i administrativni centar u glavnome gradu Vojvodine, Novome Sadu, koji će biti ne samo na ponos Petrovaradina i Novog Sada, nego i kuća svih Hrvata Srijema, Vojvodine i Srbije, ali i kuća svih onih koji u njoj vide most između hrvatskog i srpskog naroda. Svi koji u njoj vide jednu zastavu, baš onakvu pod kakvom nas je i ban Jelačić sve skupa vodio. Zastavu koja je simbol zajedništva vjerujem jednako kao i rodne kuće Milutina Milankovića u Dalju i Nikole Tesle u Smiljanu“, kazala je Vojnić. 
Svečanosti su prisustvovali i ministar vanjskih poslova Ivica Dačić Srbije, predsjednik Pokrajinske vlade Igor Mirović, gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević, veleposlanik Hrvatske u Srbiji Hidajet Biščević.
Republika Srbija je na osnovu dogovora dva predsjednika, Aleksandra Vučića i tadašnje predsjednice Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović, obezbjedila sredstva u iznosu od 600.000 eura Hrvatskom nacionalnom vijeću u Srbiji.
Na povijesno značenje objekta u Petrovaradinu, izgrađenog 1745, ukazuje spomen-ploča obnovljena u listopadu 2001. u povodu obilježavanja 200-te obljetnice rođenja najpoznatijeg hrvatskog bana.
Rodna kuća bana Jeličića nalazi se u središtu Petrovaradina. Radi se dijelu objekta površine preko 300 četvorni metara s podrumom, prizemljem, a u kom se rodio ban Josip Jelačić
Svečano euharistijsko slavlje je predvodiio srijemski biskup mons. Đuro Gašparović u crkvi sv. Jurja u Petrovaradinu nakon čega je uslijedila svečana akademija u atriju Biskupijskog doma..
 
Powered by WordPress.