Vijesti iz Hrvatskog nacionalnog vijeća u Republici Srbiji

HRVATI U SRBIJI
Typography

Pred Vama je pregled vijesti iz Hrvatskog nacionalnog vijeća u Republici Srbiji, u kojima možete pročitati:  

Javni poziv za podnošenje prijedloga za dodjelu priznanja Hrvatskog nacionalnog vijeća u Republici Srbiji za 2020. godinu.
Poziv se upućuje za dodjelu priznanja „Ban Josip Jelačić“ za društveni rad u hrvatskoj zajednici, priznanja „Dr. Josip Andrić“ za doprinos hrvatskoj kulturi i priznanja „Pajo Kujundžić“ za doprinos obrazovanju na hrvatskom jeziku.
Uz obrazloženi prijedlog za dodjelu priznanja na hrvatskome jeziku u pisanom obliku, potrebno je dostaviti dokumentaciju kojom se dokazuju navodi iz prijedloga, te kratak životopis predloženoga kandidata.
Vojnić: Grad Novi Sad je primjer odlične i konstruktivne suradnje
Predsjednica Hrvatskog nacionalnog vijeća u Republici Srbiji Jasna Vojnić i upravitelj Zaklade „Spomen-dom bana Josipa Jelačića“ Goran Kaurić sastali su se danas s gradonačelnikom Grada Novog Sada Milošem Vučevićem i njegovim suradnicima. Tema sastanka bila je organizacija jednog od četiriju praznika hrvatske nacionalne manjine  – Dan rođenja bana Josipa Jelačića, 16. listopada.
Geografski atlasi nakon 18 godina u školama
Hrvatsko nacionalno vijeće osiguralo je školske geografske atlase nakon 18 godina i na revers izdalo školama za potrebe nastave geografije. Za sve škole u kojima se nastava odvija na hrvatskom jeziku spremno je po nekoliko primjeraka. Atlase je prvi preuzeo prof. geografije Zoran Nagel koji ovaj predmet predaje u Gimnaziji „Svetozar Marković“
Predsjednik Skupštine grada Subotice primio delegaciju Hrvatskog nacionalnog vijeća na čelu s predsjednicom Jasnom Vojnić
Predsjednik Skupštine grada Subotice dr. Pásztor Bálint sastao se danas s delegacijom Hrvatskog nacionalnog vijeća u Republici Srbiji koju je predvodila predsjednica Jasna Vojnić. Delegaciju HNV-a su činili predsjednik Izvršnog odbora Lazar Cvijin i predsjednica Odbora za obrazovanje Margareta Uršal.
Na sastanku je bilo riječi i o izazovima i problemima s kojima se suočava hrvatska nacionalna manjina a tiču se oblasti u kojima Hrvatsko nacionalno veće ima ovlasti – obrazovanje, informiranje, kultura i službena upotreba jezika i pisma. Kada je u pitanju obrazovanje, osim što je naglašeno da je ove godine obilježeno punih 18 godina postojanja cjelovite nastave na hrvatskom jeziku, spomenuti su i neki od problema – poput upošljavanja jezično-stručnog kadra u školama na teritoriji Subotice, Hrvatski školski centar, provođenje prava na uporabu hrvatskog jezika i pisma u školama i sl. Kada je u pitanju informiranje na hrvatskom jeziku, iskazan je problem nemogućnosti informiranja pripadnika hrvatske zajednice na hrvatskom jeziku na lokalnom nivou odnosno u Gradu Subotici zbog problema projektnog financiranja udruženja koja se time bave. Također, ukazano je i na pitanje medijske vidljivosti i praćenja hrvatske zajednice u lokalnim medijima. Bilo je riječi i o stavljanju u funkciju obnovljenog Doma kulture u Tavankutu te potrebi nazočnosti visokih dužnika Grada Subotica na kulturnih i drugim priredbama koje hvratska zajednice priređuje. Također, na sastanku je spomenuto da, usprkos što je hrvatski jezik u službenoj upotrebi u Gradu Subotici, neretko je zabilježeno nesprovođenje istog ili bar ne u dovoljnoj mjeri što je pravom zagarantirano. Predsjednica HNV-a je naglasila važnost uspostave partnerskih odnosa s institucijama hrvatske zajednice u rješavanju problema.
Otvorene prve jaslice na hrvatskom jeziku
Prva jaslena skupina na hrvatskom jeziku s Montessori programom zvanično je počela s radom danas, 1. listopada. Ova jaslena skupina otvorena je u okviru vrtića “Marija Petković  – Biser” u Aleksandrovu, zahvaljujući sinergijskom djelovanju Hrvatskog nacionalnog vijeća u Republici Srbiji, župe „Marija Majka Crkve“ pri Subotičkoj biskupiji, DSHV-a, Predškolske ustanove „Naša radost“, Grada Subotice i Zagrebačke županije.
Mala škola tambure u Monoštoru
Mala škola tambure u Monoštoru,  je, unatoč brojnim komplikacijama, uspješno započela s radom, zahvaljujući upornošću i posvećenošću Hrvatskog nacionalnog vijeća i prof. Marine Kovač, a uz pomoć Hrvatske glazbene udruge iz Subotice i prof. Vojislava Temunovića.
Školske 2020./21. godine ova škola tambure bit će organizirana kao sekcija, a pohađat će je osmoro učenika. Za narednu školsku godinu planira se da ova škola tambure u Monoštoru bude istureni odjel Glazbene škole „Petar Konjović“ iz Sombora.
Lektorat za hrvatski jezik i književnost predstavljen zainteresiranim polaznicima
Lektorat hrvatskog jezika i književnosti predstavljen je u petak 18. rujna u prostorijama Hrvatskog nacionalnog vijeća. Predsjednica Odbora za obrazovanje HNV-a Margareta Uršal pozdravila je prisutne, a potom je lektor hrvatskog jezika i književnosti prof. dr. Tomislav Ćužić predstavio program rada lektorata. 
Program lektorata hrvatskog jezika i književnosti pri Filozofskom fakultetu u Novom Sadu traje godinu dana odnosno dva semestra i ima četiri predmeta. Lektorat je osnovan 2018. godine, a sada bi trebala da krene treća skupina polaznika.
Izvor: hnv.org.rs
 
Powered by WordPress.