Izbori 2020: Rezultati Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini na lokalnim izborima

HRVATI U SRBIJI
Typography

Demokratski savez Hrvata u Vojvodini (DSHV) na lokalnim izborima u gradu  Subotici osvojio je 2 vijećnička mandata, a na lokalnim izborima u općini Bač jedan mandat. a u drugim gradovima i općinama nijednog, gdje su sudjelovali u koaliciji pod nazivom Vojvođanski front (VF).   

Demokratski savez Hrvata u Vojvodini (DSHV) ostvario je bolji izborni rezultat u odnosu na 2016. jedino u općini Bač. Na lokalnim izborima u Baču, kandidat DSHV-a Željko Pakledinac je na izbornoj listi pod nazivom Vojvođanski front - ujedinjeni za demokratski Bač osvojio vijećnički mandat. Koalicija Vojvođanski front (VF) osvojila je  dva mandata, s obzirom na to da su dobili potporu 10,53 odsto glasača.
Na lokalnim izborima u gradu Subotici izborna lista pod nazivom Vojvođanski front - ujedinjeni za demokratsku Suboticu je osvojila 4,98% glasova i 3 mandata. DSHV će u novom sazivu subotičkog parlamenta imati 2 vijećnika: Tomislava Žigmanova koji je bio nositelj liste i Josipu Vojnić na 3 mjestu. 
U Subotici su ponovili izborni rezultat od  2016. godine, koji je u povijesti DSHV-a  najslabiji izborni rezultat u Subotici, i neće moći formirati svoju vijećničku grupu, za koju je potrebno da bi se formirala tri vijećnika. 
Koalicioni partneri Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) i Vojvođanska partija (VP) je osvojila više mandata u Zrenjeninu, Somboru, Novom Sadu, a da DSHV nije imao prolazna mjesta u tim parlamentima. 
Demokratski savez Hrvata u Vojvodini (DSHV) u Somboru je ostvario slabiji izborni rezultat na lokalnimi zborima u odnosu na izbore održane 2016., pošto  DSHV u novom sazivu Gradskog vijeća neće vijeća imati vijećnika.
Na lokalnim izborima u gradu  Somboru, izborna lista pod nazivom Vojvođanski front - ujedinjeni za demokratski Sombor dobila je 1104 glasa i osvojila 2 mandata, a kandidat DSHV-a Zoran Čota je bio na 3 mjestu izborne liste. 
Na lokalnim izborima u gradu Zrenjaninu, izborna lista pod nazivom Vojvođanski front - ujedinjeni za demokratski Zrenjanin dobila je 5,97% glasova i osvojila 4 mandata koja su pripala Ligi socijaldemokrata Vojvodine, a kandidat DSHV-a Aleksandar Lakatuš bio je na 12 mjestu izborne liste.  
Na lokalnim izborima u gradu Novi Sad, izborna lista pod nazivom Vojvođanski front - ujedinjeni za demokratski Novi Sad osvojila je 4,43% glasova i 3 mandata.  Kandidat DSHV-a Mato Groznica je bio na 15 mjestu izborne liste.
Na lokalnim izborima u općini Beočin, izborna lista pod nazivom „Vojvođanski front – ujedinjeni za demokratski Beočin dobila je 203 glasa i  nije prošla izborni cenzus od 3%.
Socijalistička partija Srbije (SPS) osvojila je više glasova od Srpske napredne stranke (SNS) na lokalnim izborima u Beočinu, pokazuju rezultati izbora koje je objavila općinska izborna komisija. SPS je dobio 4.170 glasova, a SNS je ukupno dobila 4.010 glasova.
Od članova DSHV-a vijećnički mandat je osvojio Krunoslav Đaković, predsjednik Podružnice Srijemska Mitrovica, koji je bio na 26 mjestu na izbornoj listi pod nazivom „Aleksandar Vučić  - za našu decu“ na lokalnim izborima u gradu Srijemska Mitrovica.
Izborna lista pod nazivom „Aleksandar Vučić  - za našu decu“ dobila je 58,01% glasova i osvojlila 42 mandata u gradu Srijemska Mitrovica.
Z.I.
 
Powered by WordPress.