Obilježen Dan državnosti Republike Hrvatske u Zemunu i Subotici

HRVATI U SRBIJI
Typography

Povodom Dana državnosti Republike Hrvatske u crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije u Zemunu, dana 30. svibnja 2020. godine, održana je Misa za Domovinu. U Subotici je Generalni konzulat Republike Hrvatske u Subotici u hotelu „Galeria“, dana 1. lipnja održao prijem povodom Dana državnosti Republike Hrvatske. 

 

Prijmu je nazočio i novoimenovani veleposlanik Republike Hrvatske u Srbiji Hidajet Biščević koji se hrvatskoj zajednici predstavio.
Nazočnima se obratio Velimir Pleša, generalni konzul Generalnog konzulata Republike Hrvatske u Subotica i istakao da je Hrvatska je država, domovina u kojima ima prostora za sve : “Hrvatska je toliko stara da su djeca rođena u njoj postali roditelji. Roditelji generacije djece koji bezuvjetno osjećaju Hrvatsku kao svoju domovinu.“, rekao je generalni konzul Pleša.
Hrvatska je društvo u kojoj se svatko može sobodno izrazit uz poštovanje dostojanstva i slobode drugih i drugačijih. Hrvatska je država, domovina u kojima ima prostora za sve.
Posebno trebamo, moramo i imamo odgovornost koju posvećujemo hrvatskom jeziku i kulturi, koji nas definiraju kao naciju jer upravo njegujući razvijamo nove koje će obogatiti ne samo našu hrvatsku već i europsku i svjetsku baštinu“.
Veleposlanik Hidajet Biščević je istaknuo da želi uložiti novu, veću energiju u rješavanje preostalih otvorenih pitanja iz ranijega razdoblja, od pograničnih pitanja, preko nestalih i prava hrvatske manjine, da je važnost bilateralne suradnje između Hrvatske i Srbije. 
„Prije svega želim vam u ima Vlade Hrvatske, Veleposlanstva, mojih suradnika, i u moje osobno ime želim vam čestitati Dan državnosti. 
Nikada u povijesti, tako kratkoj povijesti Hrvatska nije postigla sve svoje ciljeve. To moramo prenijeti, djeci i unucima.
Posebno sam uzbuđen što sam tu sa Vama, sa hrvatskom zajednicom. Prvi put proslavljam Dan državnosti sa hrvatskom zajednicom u jednoj drugoj zemlji, i posebno što je to u Srbiji, i posebno što ste Vi, predstavnici udruga i  političkih institucija hrvatske zajednice u Srbiji, 
Srbija je u ovom međunarodnom trenutku od izuzetnog značaja za Hrvatsku. Budići odnosi između Hrvatske i Srbije izutetno će utjecati na stanje u regiji. Moja je prva zadaća ostaje podupiranje i pomoć Srbiji da nastavi europski put. 
Kada dva susjeda dijele iste vrijednosti, kada dva susjeda djele političke sustave, kada na isti način gledaju na demokraciju, na vladavinu prava, onda mogu biti dobri susjedi, i onda njihove manjine u obje zemlje mogu uživati bolji položaj, 
Utoliko je Europa ono gnjezdo unutar kojeg možemo ostvarivati svoje interese i živjeti kao dva normalna susjeda, nezaboravljajući prošlost, ali se okrenuti budućnosti. U tome sam siguran da ću imati potporu hrvatske zajednice u Republiki Srbiji“, rekao je između ostalog  veleposlanik Hidajet Biščević.
Prije obilježavanja Dan državnosti Republike Hrvatske novoimenovani veleposlanik Republike Hrvatske u Republici Srbiji Hidajeta Biščevića održano je satanak predstavnicima Hrvatskog nacionalnog vijeća na čelu s predsjednicom Jasnom Vojnić, predstavnicima hrvatskih udruga i institucija, i sa gradonačelnikom Subotice Bogdanom Labanom.
Gradonačelnik Subotice Bogdan Laban primio je novoimenovanog veleposlanika Republike Hrvatske u Republici Srbiji Hidajeta Biščevića. S njim je razgovarao o srpskoj manjini u Hrvatskoj i hrvatskoj manjini u Srbiji, kao mostu suradnje između dvaju država, i unaprjeđenju ekonomske suradnje grada Subotice s hrvatskim općinama, gradovima i županijama.
 
Dan državnosti Republike Hrvatske u crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije u Zemunu 
Povodom Dana državnosti Republike Hrvatske u crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije u Zemunu, dana 30. svibnja 2020. godine, održana je Misa za Domovinu i prigodni kulturno umjetnički program. Koncelebriranu svetu misu predvodio je velečasni Ivica Damjanović, predstojnik Ureda za mlade MBK svetih Ćirila i Metoda u zajedništvu s domaćinom zemunskim župnikom, prečasnim Jozom Dusparom i velečasnim Petrom Taševom iz beogradske Župe Sv Petra. 
Čestitajući Dan državnosti pripadnicima hrvatske zajednice u Srbiji, veleposlanik Bišćević je posebno zahvalio organizatorima na svemu što čine kako bi unatoč svim teškoćama i izazovima očuvali svoju tradiciju, vjeru i običaje.
I.Z. 
 
Powered by WordPress.