Blagoslov žita na blagdan sv. Marka

HRVATI U SRBIJI
Typography

Blagoslov žita na blagdan sv. Marka drevni je obred Katoličke crkve. Taj obred revno njeguju i bunjevački Hrvati. Blagoslov mladog, zelenog žita već više od dvadeset i pet godina prvi je događaj u okviru Dužijance.  

 
 Na blagdan sv. Marka, po običaju i po programu Dužijance, bio je blagoslov žita na njivi na kojoj planiramo održati manifestaciju Takmičenje risara. 
UBH "Dužijanca"Slavlje je započelo sv. misom u crkvi sv. Josipa Radnika u Đurđinu. Svetu misu je predvodio vlč. Dražen Dulić, župnik u zajedništvu s mons. Andrijom Aišićem, predsjednikom UBH "Dužijanca", koji je održao i prigodnu propovijed. Ova sveta misa je održana bez sudjelovanja vjernika jer je još uvijek pandemija te izvanredno stanje i policijski sat u R. Srbiji.
Poslije svete mise bila je procesija do njive gdje je bio blagoslov. Putem smo pjevali litanije Svih svetih. Mlado zeleno žito je blagoslovio vlč. Dražen
Vjerujemo i nadamo se da će uskoro prestati širenje coronavirusa te da ćemo se vratiti redovitom, normalnom stanju i svojim dužnostima te da će svi ostali sadržaji Dužiajnce 2020. biti održani na uobičajeni način.
 
Sv. Marko, moli za nas.
Oče Gerarde, zagovaraj nas.
 
Powered by WordPress.