Održana promocija Didaktičkog materijala za pripremni predškolski program na hrvatskom jeziku

HRVATI U SRBIJI
Typography

U Subotici je 29. siječnja u čitaonici Gradske knjižnice održana promocija Didaktičkog materijala za pripremni predškolski program na hrvatskom jeziku. Didaktički materijal sadrži tri radna sveska: matematiku, čarobni svijet slova i svijet oko nas.   

“Ovaj izvanredan materijal pokazuje da možemo učiniti sve kada nam se pruži prilika. Ovo je prvi autorski predškolski pedagoški materijal koji je izdan u Srbiji i hrvatska zajednica ima tu vrijednost da se može s time podičiti. Mi možemo i puno više toga, i u drugim planovima, samo nam treba podrška,” istakao je promociji Didaktičkog materijala ravnatelj Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata (ZKVH) Tomislav Žigmanov.
Predsjednica Odbora za obrazovanje Hrvatskog nacionalnog vijeća Srbiji (HNV) Margareta Uršal je na predstavljanju istakla da je dvije godine trajao proces od ideje do realizacije: „Na sastancima Aktiva razmatrali smo razne zakone, pravilnike, predškolski program, a sve u cilju toga da rad u vrtiću i s djecom bude kvalitetniji i još bolji. Jednog dana došli smo do toga da naši predškolci nemaju radne listove, da uvijek rade iz nekih crno bijelih fotokopija, iz nekih papira... i rodila se ideja da je potrebno sve te materijale, koje već postoje i koriste se, struktuirati, uklopiti te izraditi jedan cjelovit didaktički materijal za djecu u godini pred polazak u školu na hrvatskom jeziku. Pune dvije godine trajao je proces od ideje do realizacije. Za to vrijeme imali smo puno sastanaka što u malim timovima, što na nivou velikog tima i svako od nas je doprineo da taj materijal dobije formu u kojoj je danas.”
Predsjednica HNVa Jasna Vojnić je u svom govoru naglasila da smo rijetka  manjinska zajednica koja ima svoj autorski pripremni predškolski program. “Radni listovi su privlačni, nisu ni lagani ni preteški, primjereni su dobi, potiču razvijanje fine motorike, koncentracije, samostalnost, razvijaju emocionalnu i socijalnu inteligenciju kod djece. Motivacija kod odraslih ogleda se kroz radni zadatak - raditi na istom zadatku godinu dana možete samo zamisliti kako su morali biti usklađeni i koordinirani, prava mala obitelj. I na kraju motivacija zajednici. 
Mi to možemo i bez potpore Republike Srbije. Rijetka smo zajednica koja ima svoj autorski pripremni predškolski program. Podrška naše matične domovine je također posebna vrsta motivacije i da nismo ostavljeni, sigurnost da matična domovina brine i skrbi za nas,” 
Sve pohvale autorskom timu od deset odgojitelja koji je napisao didaktički materijal: Dejani Balažević Rudić, Marini Piuković, Ivi Stanković i Slađani Tikvicki (Čarobni svijet slova), Nadi Gabrić, Mirjani Ivanković i Nenadu Temunoviću (Matematika),  Marini Ivanković Radaković, Emini Kujundžić, Mirjani Vukmanov Šimokov (Svijet oko nas), Adrijani Vukmanov Šimokov koja je ideje autora pretvorila u slike i Zoranu Vukmanov Šimokov za grafičko oblikovanje didaktičkog materijala. 
Izradu didaktičkog materijala financirao je Rotary club Osijek i Krapinsko-zagorska županija
J.D
 
Powered by WordPress.