Intervju: Željko Pakledinac dopredsjednik Hrvatskog nacionalnog vijeća: Treba da ostanemo to što jesmo

HRVATI U SRBIJI
Typography

Treba da ostanemo to što jesmo, da čuvamo svoju vjeru, običaje i kulturu da to prenosimo na generacije koje dolaze, jer samo tako možemo da sačuvamo od zaborava naše pjesme, naš govor, naše značajne ličnosti našu vjeru i hrvatski ponos   

Željko Pakledinac rođen je u Vajskoj. Godine 1982. diplomirao na Pravnom fakultetu u Novom Sadu i stekao zvanje diplomiranog pravnika. U ranijim sazivima Hrvatskog nacionalnog vijeća (HNV) obnašao dužnost tajnika i člana IO HNV-a za službenu uporabu jezika i pisma. Od 2018. započinje treći mandat na funkciji dopredsjednika HNVa za Podunavlje. Također je i dopredsjednik DSHVa za Južno Podunavlje, te predsjednik MO DSHV-a Vajska. Oženjen, otac dvoje djece. Iskoristili smo priliku da sa njim razgovaramo HKU „Antun Sorgg“ iz Vajske.
 
PRIBLIŽITE NAM UDRUGU HKU ANTUN SORGG, CILJ OSNUTKA
HKU „Antun Sorgg“ osnovana je 17.07.2017.godine sa ciljem očuvanja običaja, tradicije i govora Šokačkih Hrvata iz ovoga djela Podunavlja. Udruga je proistekla iz organiziranja prve Šokačke večeri koja je organizirana na jezeru Provala početkom veljače mjeseca iste godine, te da bi mogla ovakva manifestacija da se nastavi, a pokazaće se kasnije da je to bio pun pogodak, krenulo se u realizaciju osnutka udruge.
PREDSTAVITE NAM HKU ANTUN SORGG, KOLIKO SEKCIJA DJELUJE
HKU „ANTUN SORGG“ je mlada udruga, djeluje nešto više od dvije godine, ali je postala prepoznatljiva kako u okruženju tako i van granica naše zemlje.Trenutno u udruzi djeluje dječija dramsko-folkklorna sekcija koja broji 20-djece uzrasta od 7 do 15 godina, koji su već imali nekoliko zapaženih nastupa (Zavičajno zavitni dan u Vajskoj, Dječije Vinkovačke jeseni, emisija „Gradjanin“ na RTS..).Pored  ove sekcije tu je i istraživačko-znanstvena koja se bavi istraživanjem i prošlošću naših potomaka, kao i Sekcija žena koja se bavi očuvanjem starih običaja i spravljanjem starih jela. Ova sekcija je u toku godine priredila spravljanje pekmeza i zimnice na starinski način o čemu svedoče i priznanja na sajmovima u Drenovcima i Breškama u okolici Tuzle.
PRIBLIŽITE NAŠIM ČITATELJIMA HKU ANTUN SORGG KROZ NAJZNAČAJNIJE PROJEKTE KOJE STE REALIZIRALI U TOKU OVE GODINE 
HKU „ANTUN SORGG“ iz Vajske je u tjeku 2019 godine realizirale nekoliko veoma značajnih projekata od kojih su svakako naznačajniji: Zavičajno-zavitni dan koji se ove godine organizirao po drugi puta početkom sedmoga mjeseca, te polako već prelazi u tradiciju.Tu je i druga Likovna kolnija Vajska 2019.godine koju udruga zajedno organizira sa HKU CRO ART iz Subotice, zatim učešće na Poljoprivrednim sajmovima u Drenovcima u RH i Breškama u BiH, I svakako sada već tracionalna Šokačka večer. Tu je i učešće na tradicionalnoj manifestaciji Šokci i baština koje je ove godine organizirano u Monoštoru, te nastup na Dječijim Vinkovačkim jesenima.
U NAREDNOM PERIODU KOJI SU VAM PROJEKTI KOJE ŽELITE REALIZIRATI
Što se tiče projekata u narednom periodu glavni fokus nam je na Šokačkoj kući, točnije na opremanju iste i radovima u okviru prostora koji kući pripada, zašta smo već neke projekte i aplicirali prema Središnjem uredu u Zagrebu a sve u suradnji sa ZAKUDOM iz Vinkovaca, kao i uključivanje najmladje dječije skupine u nastupe van našega mjesta, te sagledati mogućnost osnutka i starije pjevačke ili folklorne sekcije.
NA KOJI NAČIN SE FINANSIRATE, TE KOLIKI JE PRORAČUN
HKU „ANTUN SORGG“ kao i većina ostalih hrvatskih udruga se finansira isključivo putem Natječaja na koje redovito apliciramo, i to prema Pokrajinskom tajništvu za obrazovanje, propise,upravu i nacionalne manjine-zajednice, natječaj koji raspisuje HNV-e i Zavod, te prema Središnjem državnom uredu. Jedan dio sredstava dobijamo i putem donacija i organiziranje Šokačke večeri.
KAKO VIDITE BUDUĆNOST UDRUGE
Ubeđen sam da udruga ukoliko nastavimo da radimo kao do sada a posebice nakon završetka projekta Šokačke kuće, ima svetlu budućnost. Ovo ne govorim reda radi, jer verujem da kada se kuća opremi i postane otvorena za posetioce a to se nadamo da će biti do polovice naredne godine, biće to prilika da pripadnike naše zajednice okupimo na jednome mjestu i na jednome mjestu prikažemo našu kulturu, naše običaje, našu tradiciju, koja svakako nije mala.
Ubeđen sam da ćemo generacijama koje dolaze imati šta da ostavimo u amanet.
PRIBLIŽITE NAM SURADNJU SA INSTITUCIJAMA, UDRUGAMA IZ RH
Imamo izuzetnu suradnju sa udrugama, institucijama iz RH.Tu prije svega mislim na Vukovarsko srijemsku županiju, i gospodina župana Božu Galića čijom zaslugom smo i došli u posjed Šokačke kuće, zatim sa općinomDrenovci i gospodinom Andrijom Matićem, a tu je i suradnja sa ostalim hrvatskim kulturnim udrugama iz toga djela Hrvatske koji su redoviti gosti na našim manifestacijama. Tu svakako moram spomenuti i suradnju sa udrugom iz Breške, na čijim manifestacijama smo redoviti gosti, a radimo da u skoroj budućnosti oni dodju nama u goste.
KAKO OCENJUJETE SURADNJU SA HRVATSKIM UDRUGAMA IZ RS
Udruga „Antun Sorgg“ iz Vajske ima korektnu suradnju sa udrugama kulture, posebice sa udrugama koje su u bližoj okolici, kao što je Sonta, Monoštor, Bereg, načijim mamifestacijama smo redoviti gosti kao i oni na našim.
ŠTA BISTE PORUČILI PRIPADNICIMA HRVATSKE ZAJEDNICE U SRBIJI
Treba da ostanemo to što jesmo, da čuvamo svoju vjeru, običaje i kulturu da to prenosimo na generacije koje dolaze, jer samo tako možemo da sačuvamo od zaborava naše pjesme, naš govor, naše značajne ličnosti našu vjeru i hrvatski ponos.
Razgovarao: Zlatko Ifković