Intervju: Marinko Miković, predsjednik HAŠK Zrinjski iz Subotice: Mnogi nerazumeju da se i preko športa čuva indetitet

HRVATI U SRBIJI
Typography

Svima je poznato da su Hrvati u Vojvodini i Srbiji  kompliciranom položaju, međutim mi smo uspjeli, uz dosta muke, sačuvati jedinu hrvatsku športsku udrugu u Srbiji   

Što Vas je potaklo da obnovite rad HAŠK Zrinjski?
Stalno sam slušao kako se osnivaju udruge s hrvatskim predznakom, a nijednom za sve to vrijeme nisam čuo da je netko osnovao sportsku udrugu, te sam zajedno sa svojim prijateljima odlučio da osnujemo sportsku udrugu kako bi se naša mladež uključila u hrvatsku zajednicu. I da bi dobili šansu da iskažu sportske kvalitete, jer u mnogim klubovima je nisu dobivali.
 
Kada je prvobitno osnovan HAŠK Zrinjski?
Klub je prvobitno utemeljen 1. siječnja 1932. godine u gostioni Letić u blizini Bačkinog igrališta pod imenom Jugoslavenski Športski Klub Zrinjski (JŠK Zrinjski). Samo ime Zrinjski je zadovoljilo ondašnje Hrvate. Uprava, članstvo i sportaši su bili odgojeni u sportskom duhu, a posebice u hrvatskom nacionalnom duhu i svijesti. Napredak JŠK Zrinjski je bio takav da su polovicom 1934. godine imali dvije stotine članova, s igračkim kadrom koji je brojio pedesetak aktivnih igrača. Nakon 1945. godine ukinut je rad.
 
Kada je obnovljen rad HAŠK Zrinjski?
Dana 6. svibnja 2011. godine je održana obnoviteljska skuština kluba. Umjesto JŠK za naziv je izabran Hrvatski Amaterski Športski Klub (HAŠK). U Vojvodini i Srbiji je osnovano 49 udruga s hrvatskom nacionalnom odrednicom ali je HAŠK Zrinjski prva udruga koja djeluje na razvoju sporta. Nastavlja tradiciju JŠK Zrinjski utemeljenog 1. siječnja 1932. godine. Na obnoviteljskoj skupštini je usvojeno da djelujemo kao sportsko društvo u kojem će se formirati sekcije (klubove). Znači klub u svom imenu ima hrvatsku nacionalnu odrednicu i nikako drugačije ne može se zvati. 
U svibnju 2013. godine u Adi je odigran povijesni šahovski susret za ŠK Zrinjski iz Subotice, jer je u sklopu 1. kola lige Sjeverna Bačka ubilježen prvi službeni ligaški duel naše momčadi. Za naš klub u ovom povijesnom meču su nastupili šahisti Pinter, Kopilović, Mandić, Mlinko, Bukvić, Seleši, Ifković i, prema ligaškim pravilima, pionir, desetogodišnji Vukmanov, a predvodio sam ih ja kao kapetan. Prvi poeon za HAŠK Zrinjski u tom susretu je osvojio Ifković, i to će ostati zabilježeno u povijesti kluba.
 
Kada je HAŠK Zrinjski formirao šahovski klub?
Svima je poznato da su Hrvati u Vojvodini i Srbiji  kompliciranom položaju, međutim mi smo uspjeli, uz dosta muke, sačuvati jedinu hrvatsku športsku udrugu u Srbiji. HAŠK Zrinjski nastavlja sa radom formiranjem šahovske sekcije. Šahovski klub je osnovan 2012. godine, a naredne godine je registriran kao Šahovski klub HAŠK Zrinjski.
 
Da li ste uspostavili suradnju sa sportskim klubovima u Republici Hrvatskoj?
Udruga HAŠK Zrinjski i šahovski klub djeluju i na prostorima matične države. Za sada smo uspostavili odnose sa klubovima iz Osijeka, Vinkovaca, Belišća, Slavonskog Broda i Đakova, a očekujemo uspostavu suradnje sa klubovima iz  Donjeg Miholjca,  Bošnjaka, Valpova i Županji, tako da smo prepoznati u Slavoniji.  Utvrdili smo nova prijateljstva. Prvi gostovanje u matičnoj domovini je bilo u Osijeku, a domaćini su na bili osječke udruge, NK „Gibarac 95", koja je udruga izbjeglih vojvođanskih Hrvata i ŠK „ETF-Osijek". 
 
Približite nam u kojoj ligi se natječe ŠK HAŠK Zrinjski iz Subotice, te rezultate koje ostvarujete? 
Šahovski klub HAŠK Zrinjski se natječe u Međuopćinskoj ligi Subotica, pošto smo prije dvije godine ispali iz Sjeverne Bačke lige. Imali smo zapažene rezultate u Sjevernoj Bačkoj ligi, ali zbog obveza pojedinih igrača ostali smo oslabljeni i morali smo u niži rang natjecanja. 
Nastavkom natjecanja u Međuopćinskoj ligi koja ima 16 klubova, ostvarujemo solidne rezultate i to od trećeg do petog mjesta.
 
Ulaže li se dovoljno novca u sport Hrvata u Vojvodini, Srbiji? Na koji način se financira HAŠK Zrinjski?
Izdvajanja za sport za Hrvate u Vojvodini, Srbiji su ne ispod svake razine, nego se ne ulaže uopće, po mome osobnom mišljenu nažalost taj trend će da se nastaviti, u našoj zajednici mnogi nerazumeju da se i preko športa čuva indetitet. 
Zahvaljujući Demokratskom savezu Hrvata u Vojvodini raspolažemo sa  prostorijama koje koristimo za treninge i za natjecanje u ligi. Što se tiče finansiranja Šahovski klub HAŠK Zrinjski je do ove godine dobijao sredstva kroz natječaj HNVa i natječaj Veleposlanstva Republike Hrvatske, koja nisu dovoljna da pokrijemo troškove, drugih izvora finansiranja nemamo.
Međutim zahvaljujući dobrim ljudima kad se pojavi financijski problem (troškovi takmičenja, putovanja) daruju novac i tako uspijevamo održati šahovski klub. 
 
U narednom periodu koji su vam planovi?
Što se tiče narednog perioda Šahovski klub HAŠK Zrinjski nastavlja dalje natjecanje u Međuopćinskoj ligi, sa željom da ostvarimo prvo mjesto u skupini i vratimo se u ligu Sjeverna Bačka gdje nam je i mjesto, da ugostimo klubove , na uzvratni susret, a isto tako da budemo gosti klubovima koje smo smo mi ugostili. 
 
Kako vidite budućnost HAŠK Zrinjskog?
Budućnost  Šahovski klub HAŠK Zrinjski vidim stabilnu, ukoliko se i dalje budemo dobivali sredstva kroz natječaj, dobro bi bilo malo i donacije od naših Hrvata, ali nažalost zbog gospodarske situacije toga nema. Ako ostane ovako kako sam naglasio opstanak udruge i Šahovskog kluba HAŠK Zrinjski neće biti upitno. 
 
Koja je Vaša ocjena trenutnog položaja Hrvata u Srbiji?
Moja ocjena položaj Hrvata u Srbiji je dalje loša, umjesto da tenzije odu u zaborav naprotiv one se i dalje podsttiču, što nije dobro za obje strane. 
 
Što biste poručili pripadnicima hrvatske zajednice u Srbiji?
Pripadnicima hrvatske zajednice poručujem da se suzdrže od provokacija koliko je to moguće. Nažalost malo i sami doprinosimo zbog, razjedinost naše zajednice, što smo podjeljeni u dvije grupe i to na Hrvate koji su podobni i nepodobni što služi  za manipulaciju, zato bi dobro bilo da smo "složniji.
Razgovarao: Zlatko Ifković