XVIII. Dani hrvatske knjige i riječi – dani Balinta Vujkova: Dodjeljene nagrade za životno djelo, za najbolju knjigu

HRVATI U SRBIJI
Typography

Dani hrvatske knjige i riječi – dani Balinta Vujkova imaju istaknuto mjesto u sveukupnim hrvatskim književnim priredbama, kao dani hrvatske knjige i riječi. Književna manifestacija - XVIII. „Dani hrvatske knjige i riječi – dani Balinta Vujkova“, održana je od 23. do 27. listopada 2019. godine u Subotici.

Manifestacija je počela u srijedu, 23. listopada u Gradskoj knjižnici u Subotica kada je na održan Književni salon na kojem su predstavljena Izabrana djela (I.-IV.) Miroslava S. Mađera. Miroslav Slavko Mađer rodio se 1. srpnja 1929. u Hrtkovcima, osnovnu i srednju školu završio je u Vinkovcima, a 1955. diplomirao je na Filozofskom fakultetu u Zagrebu.  Opus Miroslava S. Mađera sadrži više od 2.500 pjesama, eseja, novela, kratkih priča, drama.
U četvrtak 24. listopada u dvorani „HKC Bunjevačko kolo“ održan je program pod nazivom „Narodna književnost u školi“, na kojoj su nastupili učenici Osnovne škole „Ivan Milutinović“ iz Subotice i djeca iz vrtića „Petar Pan“ iz Tavankuta koji su prikazali igrokaze iz knjiga Balinta Vujkova. Tijekom programa predstavljena je i nova, treća knjiga iz edicije Izabrana djela Balinta Vujkova – Bajke 3. Istoga dana u Gimnaziji „Svetozar Marković“, Tomislav Čužić i Bernadica Ivanković, održali su radionicu na temu „Razlikovni rječnik srpskog i hrvatskog jezika“.
Na Multimedijalnoj večeri koja se održala u petak, 25. listopada u  Velikoj vijećnici Gradske kuće u okviru XVIII. Dana hrvatske knjige i riječi-dana Balinta Vujkova, osim nagrade Emerik Pavić za najbolju knjigu u 2018. godini i trijenalne nagrade za najbolju knjigu iz područja znanosti Tomo Vereš za razdoblje 2016. – 2018 dodjeljena je i nagrada za životno djelo na području književnosti. Ove godine nagradu za životno djelo na području književnosti koju dodjeljuje Hrvatska čitaonica dobio je književnik Mirko Kopunović iz Subotice.
Nagradu Emerik Pavić za najbolju knjigu u 2018. godini dobila  je znanstvena monografija „Tradicijska baština, identitet i migracije bačkih Hrvata Šokaca“ koju je uredila prof. dr. sc. Milana Černelić s Filozofskog fakulteta u Zagrebu.
Trijenalnu nagradu Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata Tomo Vereš za najbolju knjigu iz područja znanosti dobila je knjiga „Povijest podunavskih Hrvata (Bunjevaca i Šokaca) od doseljavanja do propasti Austro-Ugarske Monarhije“ čiji je autor povjesničar dr. sc. Robert Skenderović.
XVIII. dani hrvatske knjige i riječi – dane Balinta Vujkova završeni su okruglim stolom na temu „Književnosti u prijevodu – kao mostovi suradnje“ u kojem su sudjelovali predstavnici vojvođanskih zavoda za kulturu manjinskih zajednica.
XVIII. dane hrvatske knjige i riječi – dane Balinta Vujkova organizirala je Hrvatska čitaonica Subotica u suorganizaciji s Gradskom knjižnicom Subotica i Zavodom za kulturu vojvođanskih Hrvata.
 
 I.Z.
Powered by WordPress.