Održana 85. žetvena svečanost "Dužionica" u Somboru

HRVATI U SRBIJI
Typography

Završna manifestacija 85 žetvenih svečanosti"Dužionica" koju organizira HKUD "Vladimir Nazor" iz Sombora održana je u nedjelju 21. srpnja 2019. godine. U okviru proslave 85. "Dužionice" priređena je Književna večer i izložba "85. godina somborske Dužionice".  

Završna 85. žetvena svečanost"Dužionica" koju organizira HKUD "Vladimir Nazor" započela  je okupljanjem i kićenjem gostiju u prostorijama HKUDa „Vladimir Nazor“.  Svečana misa održana je u crkv Presvetog Trojstva. Nakon svečane mise, sudionici su se uputili u Gradsku vijećnicu, gdje je gradonačelnici Dušanki Golubović predato dva kruha od novog brašna, od  Hrvatskog kulturnog umjetničkog  društva "Vladimir Nazor"  i Udruge građana "Bunjevačko kolo" koju su osnovali pripadnici bunjevačke nacionalne manjine. Gradonačelnica Sombora Dušanka Golubović naglasila je da ovaj događaj favorizira sve one vrijednosti koje smatramo dobrim, korisnim i poželjnim. "Zato je zaista važno da se danas mladi iz ovih udruga u narodnim nošnjama, nastoje sačuvati običaje, "izjavila je Dušanka Golubović, gradonačelnica Sombora, primajući kruh od bandaša ispred UG" Bunjevačko kolo "i HKUD" Vladimir Nazor ".

Nositelji 85. "Dužionice" su bili ovogodišnji bandaš Tomislav Čeljuska i bandašica Nikoleta Malenić, koji su uz podršku obitelji i prijatelja cijelu manifestaciju ukrasili svojim dostojanstvenim držanjem uz zahvalnost na ukazanoj časti.
U okviru proslave 85. Dužionice u Gradskom muzeju u Somboru priređena  je 18. srpnja izložba "85. godina somborske Dužionice". Izložene su stare fotografije, oruđa koja su se nekada koristila u žetvi, radna odeća. Izložbu su zajednički organizirali HKUD „Vladimir Nazor“ i Gradski muzej Sombor.