Udruga banatskih Hrvata: Obustaviti postupak promjene naziva Strossmayerove ulice u Pančevu

HRVATI U SRBIJI
Typography

Udruga banatskih Hrvata iz Zrenjenina uputilo je dopis gradonačelniku i Gradskom vijeću Pančeva: „Podsjećamo da je, koliko prošle godine, još jedna ulica s hrvatskim predznakom u Pančevu dobila novo ime. Riječ je o Ulici Matije Gupca. Ona je ovaj svoj naziv nosila od 1946. godine, a Strossmayerova se tako zvala između 1921. i 1941. godine i nakon 1944.   

 

Na ovaj čin Gradskog vijeća gledamo kao na izuzetno nepovoljan po hrvatsku zajednicu u Pančevu koja na teritoriju grada prema posljednjem provedenom popisu stanovnika broji 880 pripadnika. Pitamo se hoće li se ovaj negativan trend preimenovanja ulica nazvanih po hrvatskim velikanima nastaviti, ujedno strahujući da bi mogao poljuljati do sada uglavnom dobre međuetničke i međukonfesionalne odnose u Pančevu. 
Napominjemo da Strossmayerova ulica vodi ka pančevačkoj katoličkoj crkvi sv. Karla Boromejskog, a o važnosti biskupa Strossmayera za ovu vjersku zajednicu čijim se članovima smatra gotovo 4.000 žitelja Pančeva i okoline, izlišno je govoriti. Prepoznajemo da se i u drugim dijelovima Banata i Vojvodine čini isto simboličko brisanje znamenitih Hrvata iz lokalnih povijesti, o čemu govori i nedavni primjer preimenovanja Frankopanove ulice u Zrenjaninu. Stoga vas pozivamo da povučete ovu svoju odluku poštujući vjekovnu tradiciju suživota i međusobnog uvažavanja različitih zajednica koje su svoj dom našle na našim prostorima. Srdačno vas pozdravljamo u nadi da ćete razmotriti naše pismo i obustaviti postupak promjene naziva Strossmayerove ulice“.
 
Powered by WordPress.