Održano Veliko prelo 2019., sa odaslanom porukom „Zajedništvo Hrvata u Srbiji sa Hrvatskom“

HRVATI U SRBIJI
Typography

U organizaciji Hrvatskog kulturnog centra "Bunjevačko kolo"  26. siječnja  u sportskoj dvorani Tehničke škole "Ivan Sarić" održalo se „Veliko prelo 2019“. Na ovogodišnjem Prelu izabrana je najbolja preljska pjesma pod nazivom"Bili atari" autorice Željke Zelić Nedeljković, kao i najljepša prelja Katarina Piuković iz Subotice. Poruku Velikog prela 2019. je zajedništvo koju su odaslali Zvonko Milas, državni tajnik, Središnjeg ureda za Hrvate izvan Hrvatske, i predsjednik Organizacijskog odbora Denis Lipozenčić.     

 

Zajedništvo Hrvata u Srbiji sa Hrvatskom
Državni tajnik, Središnjeg ureda za Hrvate izvan Hrvatske Zvonko Milas je otvarajući Veliko prelo rekao da ga raduje zajedništvo Hrvata u Srbiji sa Hrvatskom “Velika mi je čast biti sa vama na Velikom prelu, običaju, tradiciji koja traje 140 godina, koji vas okuplja, povezuje 140 godina,  vidjeti vas u ovom broju, vidjeti ljude nasmijani lica, koji čuvaju svoju tradiciju stoljećima, tradiciju bačkih Hrvata. 
Ono što je još važnije ovdje odiše zajedništvo, zajedništvo Hrvata u Srbiji, zajedništvo sa Hrvatskom, bez kojeg nam nema opstanka. Nedavni primjer zajedništva možemo naći kod izbora Hrvatskog nacionalno vijeća. Gdje odista u teškim uvjetima imamo danas novo mlado ambiciozno vođstvo, koje zna što hoće i za koje neće biti neuspjeha, nego dobra suradnja svih vas koji ste ovdje, suradnja sa Hrvatskom. Zajedništvo koje je nedavno pokazano kod susreta Tomislava Žigmanova i Jasne Vojnić u Središnjem ureda za Hrvate izvan Hrvatske, kod predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović i kod premijera Republike Hrvatske, Andreja Plenkovića“.
Poruka zajedništva nadilazi vrijeme 
Predsjednik Organizacijskog odbora manifestacije Denis Lipozenčić je pozdravio nazočne i istaknuo da Veliko prelo od samog početka obilježava - zajedništvo i da večeras niko nije ostao sam.  "Okupljeni smo večeras puni ushićenja, radosti i ponosa. Ta nije ni čudo, došli smo na Veliko prelo! Jedinstveno, posebno i uvijek neponovljivo, događaj koji se pamti. Čini se da se uvijek ponavlja, ali sa druge strane, uvijek je to i novi doživljaj. Biti zajedno, kako rekoh prošle godine, nije tek svečana zabava nego susret koji postaje identifikacioni znak tko smo i kakvi smo. Ponosni smo Bunjevački Hrvati, koji su danas zajedno i radosno primaju goste da sa njima slave ono što je za nas pokazatelj kulture slavljenja, jer je ovo najsvečanija zabava u godini koja ima svoju dušu. Veselje može biti plod dobroga vina ali radost je uvijek slavlje puno doživljaja. Radost susreta je veća, jer se u ovom slavlju susrećemo sa prijateljima sa kojima dijelimo sivu svakidašnjicu, a večeras osjećaj da unatoč svih poteškoća nitko nije osamljen, sam. Ima nas -  i ovdje smo.  Dokaz je to – da smo posvećeni jedni drugima, jedan za drugoga. U slavljeničkom ambijentu to biva još vidljivije jer nam za radost trebaju pasti maske razlika koje nas možda u svakodnevnom životu i djele, ali sada smo jednaki i ističe se ono što nas čini dostojanstvenim u ljepoti zabave i uzajamnog poštivanja susreta I jednakosti. Volio bih, kada bi Veliko prelo, u modelu ove jednakosti, postala i svakidašnja svijest da smo baš svi pozvani na aktivnu suradnju u svakom programu, pa i u ovom, da opstanemo i dalje svjedočimo vrednote koje nas čine Narodom vrijednog poštovanja.
Pozdrav svima, zahvala svima vama koji nam pomažete da se osjećamo dobro, a ako želimo da nam bude lijepo, onda večeras pružimo ruku svojim bližnjima!", kazao je Lipozenčić
 
 
Veliko prelo 2019“ odpočelo je pjesmom „Kolo igra, tamburica svira“ koju je izvela Antonija Dulić i Veliki Preljski tamburaški orkestar.
Za najbolju preljsku pjesmu proglašena je pjesma pod nazivom "Bili atari" autorice Željke Zelić Nedeljković. Drugo mjesto osvojila je pjesma "Prelo, pod naslamom sićanja" autora Tomislava Žigmanova, a treće mjesto pjesma "Sićanje na prelo", autorice Mirjane Stantić. 
U izboru za najljepšu prelju "Velikog prela 2019". sudjelovalo je 14 Prelja. Zlatni dukat nagradu za najljepšu prelju "Velikog prelo 2019“. pripao je Katarini Piuković. Za najljepšu prelju izabrana je Katarina Piuković iz Subotice, prva pratilja je Mirjana Milodanović iz Đurđina, dok je druga pratilja Regina Dulić iz Đurđina. 
Goste je zabavljao Veliki Preljski tamburaški orkestar. 
Pogledajte defile za izbor najljepše prelje uskoro u video uradku ovdje na portalu.  I proglašenje najljepše prelje Velikog prela 2019. je na YouTube canalu Hrvatskih novina.
I.Z.
 
Powered by WordPress.