Apel za očuvanje Doma DSHV-a

HRVATI U SRBIJI
Typography

Mi, dolje potpisani osnivači, članovi i simpatizeri Demokratskoga saveza Hrvata u Vojvodini, potaknuti sada već otvorenim unutarstranačkim najavama da će se Dom DSHV-a na Beogradskoj cesti br. 31, zbog izgradnje zgrade na susjednoj parceli, prodati istom graditelju ili pak napraviti zamjena s nekim drugim objektom, ovim putem se obraćamo predsjedniku stranke Tomislavu Žigmanovu i svim članovima Predsjedništva i Vijeća DSHV, da ih upozorimo da je njihova zadaća štititi postojeću stranačku imovinu, a ne da se rasprodaje ili trampi za drugu nekretninu, za što nema ovlasti u Statutu stranke, koji ne predviđa mogućnost otuđenja nekretnine zato što susjed na svom placu gradi za sebe građevinski objekt.     

Budući da se postupak oko otuđenja Doma DSHV vodi netransparentno, u javnosti kruže neprovjerene glasine koje unose pomutnju i nemir među Hrvate u Vojvodini. Ovim pozivamo predsjednika i upravna tijela DSHV-a da autentičnim podatcima obavijeste javnost o čemu se radi.
Mi smatramo da se Dom DSHV-a ne smije otuđiti ni u kakvom vidu! 
Prije svega, razlog za očuvanje Doma DSHV-a nije samo činjenica da za razliku od većine drugih političkih stranaka, DSHV jest vlasnik svojih stranačkih prostorija, kojeg čine 398 m² uređenih prostorija na prizemlju i u suterenu, na placu površine 946 m². Dom DSHV-a stjecan je sukcesivno od 1994. do 2011. godine, a cijela unutrašnjost i suteren uređeni su tijekom 2000-ih godina, dijelom donacijom bivšeg vlasnika, dijelom sredstvima donacija iz Republike Hrvatske, a dijelom štednjom iz vlastitih sredstava.
Dapače, trebali bi znati da se DSHV tijekom 1990-ih godina nije slučajno odlučio za kupnju zgrade na Beogradskoj cesti br. 31, već zbog njezine povijesne važnosti za subotičke Hrvate – u vrijeme Kraljevine Jugoslavije ova zgrada bila je mjesto sastajališta hrvatske katoličke laičke inteligencije u Subotici, a poslije Drugog svjetskog rata u njoj su se sastajali visoki dužnosnici iz Hrvatske i najviši predstavnici Vojne uprave za Banat, Bačku i Baranju s predstavnicima subotičkih bunjevačkih Hrvata.
U ovoj zgradi su u 1990-im godinama donesene najvažnije odluke o političkoj budućnosti Hrvata Vojvodine. U njoj su bili svi najvažniji sastanci čelnika DSHV-a s predstavnicima međunarodne zajednice u kriznim 1990-tim godinama, u njoj su dogovarane mjere za osiguranje ostanka i opstanka Hrvata na svojim povijesnim prostorima Srijema, Bačke i Banata. Ova zgrada je postala i jest simbol naše volje da ostanemo i opstanemo na našim povijesnim etničkim prostorima.
Dom DSHV-a na Beogradskoj cesti br. 31 u proteklih je skoro trideset godina postao ne samo poznato mjesto političkog okupljanja subotičkih i vojvođanskih Hrvata, nego i jedan od najznačajnijih i najdugotrajnijih suvremenih simbola subotičkog hrvatstva, te bi Vaša zadaća morala biti da ga sačuvate, a ne da doprinosite njegovom nestanku!
Umjesto da ste, kao predsjednik i kao članovi upravnih tijela stranke, odmah zaustavili građevinsko devastiranje Doma DSHV-a i zaštitili ga, nemušto ste dali formirati komisiju za procjenu utjecaja gradnje susjedne zgrade na vrijednost Doma DSHV-a, u ne odviše skrivenoj nakani da prejudicirate otuđenje Doma, vjerojatno uz odgovarajuću cijenu kakva je uobičajena u ovakvim transakcijama.
Stoga Vas gospodo pozivamo da obavijestite javnost o stanju ovoga predmeta, odustanete od namjere otuđenja Doma DSHV i svoje snage usmjerite na rad za ostvarenje cilja, za što ste i izabrani!
 
 
Bela Tonković, Martin Bačić, Josip Sabljak, Milan Ercegovac, Bogoljub Kujundžić, Blaško Temunović, Mirko Tonković, Lojzija Babičković, Ilka Tonković, Slaven Bačić, Branimir Tonković, Antun Borovac i mnogi drugi.
 
Powered by WordPress.