Održana prezentacija DVD „Spomenici Hrvatske kulture u zagrljaju Dunava“

Znanost
Typography

Povodom obilježavanja godišnjice rođenja bana Josipa Jelačića u Kulturnom centru Novog Sada 16. listopada održana je prezentacija DVD "Hrvatski spomenici kulture u zagrljaju Dunava" u organizaciji Hrvatskog kulturnog centra iz Novog Sada.           

Prezentaciji je nazočio član Gradskog vijeća Novog Sada za saobraćaj i puteve Aleksandar Kravić.
"Film koji ćemo imati priliku da danas pogledamo je pre svega svedočanstvo o gradu Novom Sadu, o njegovom nastanku, kao i svim izuzetnim ljudima koji su svojim delima učinili da Novi Sad danas izgleda ovako. Novi Sad je multinacionalna i multikulturalna sredina i kao takav oduvek je negovao dobrosusedske odnose sa svima koji su živeli i žive u njemu", rekao je Kravić i dodao da aktualna gradska vlast ima odličnu suradnju sa Hrvatskim kulturnim centrom iz Novog Sada sa kojim je dosad uspješno realizirala više značajnih projekata u raznim oblastima.
U ime Hrvatskog kulturnog centra prisutnima se obratio Ivan Horvat koji je rekao da Hrvatski kulturni centar radi na očuvanju spomenika hrvatske kulture, govora i običaja Hrvata u Srbiji sa ciljem da šira javnost bude upoznata sa spomenicima hrvatske kulture i poznatim Hrvatima koji su rođeni, stvarali i radili u Srbiji.
"Na današnji dan u Petrovaradinu rođen je ban Josip Jelačić. Na Uspenskom groblju sahranjen je Josip Runjanin, kompozitor hrvatske himne "Lijepa naša domovino", a u Petrovaradinu je živio i stvarao Franjo Štefanović čija se opera smatra prvom operom u svijetu napisanom za djecu", rekao je Horvat. 
Hrvatski kulturni centar Novi Sad je kulturna ustanova Hrvata u Novom Sadu. Osnovan je 2013. godine s ciljem očuvanju jezika, kulture, umjetnosti i hrvatskih kulturnih spomenika u Srbiji.
 N.R.
Powered by WordPress.